VAB-Gezinswagenverkiezing 2022Foto's: Wim Kempenaers

Tijdens de 35ste editie van de VAB-Gezinswagenverkiezing verschenen 38 auto’s aan de start, een record. De gezinsjury en de professionele jury kozen een winnaar in elke categorie. Deze drie laureaten mogen zich VAB-Gezinswagen van het Jaar 2022 noemen.

Dacia Sandero Stepway

Categorie 1 | tot € 22.000

Een categorie met een uiteenlopend deelnemersveld van behendige stadswagens tot kleinere crossovers. Bij de beoordeling regende het hoge punten voor de Dacia Sandero Stepway en in totaal sprokkelde hij er 74 bij mekaar. De Sandero Stepway werd vooral geroemd voor z’n onklopbare prijs waardoor het een auto is die betaalbaar is voor alle gezinnen. De gezinsjury stipte daarnaast ook nog het goede zitcomfort en de excellente motor aan als pluspunten. Die motor draait overigens op lpg waardoor de deelnemende Sandero Stepway ook de meest gunstige kilometerkostprijs kon voorleggen. De tweede plaats is voor de Toyota Yaris met 62 punten. Op de derde plaats staat de Citroën C3 Aircross met 59 punten.

Toyota Corolla Touring Sports

Categorie 2 | tot € 34.000

Heel wat concurrentie in deze categorie bij de VAB-Gezinswagenverkiezing 2022, want met 14 deelnemende wagens hadden de jury’s hun handen vol. Uiteindelijk won de Toyota Corolla Touring Sports de strijd met 53 punten. Zowel de gezinsjury als de professionele jury roemen deze wagen om z’n ruimte, zowel in het interieur als in de koffer. De goede wegligging zorgt voor veel rijplezier. De jury’s vonden het een betaalbare hybride met een laag verbruik die dankzij de vijf jaar garantie voor gemoedsrust zorgt. Ook het design van de Toyota Corolla Touring Sports en het strakke interieur kon beide jury’s bekoren. Zilver is voor de Renault Arkana met 52 punten en brons gaat naar de Suzuki Swace met 48 punten.

Hyundai Ioniq 5

Categorie elektrisch 

Met 15 wagens namen nooit eerder zoveel verschillende modellen deel in deze categorie. Het aanbod is ook bijzonder divers, van kleine stadsauto’s die ideaal zijn als tweede gezinswagen tot grote gezinswagens die ruimtewonders zijn. De Hyundai Ioniq 5 kreeg van beide jury’s regelmatig de hoogste score en verzamelde uiteindelijk 56 punten. Velen roemen hem om z’n ruimtelijke indruk in het interieur en het uitgesproken en gedurfde design. Ook het rijbereik en de krachtige aandrijving konden bekoren. Dat het snelladen echt snel gaat is een bijkomende troef. Op de tweede plaats staat de Dacia Spring met 47 punten en de Volkswagen ID.4 maakt met 41 punten het trio compleet.

En als de kinderen mochten kiezen?

Papa’s en mama’s hebben hun criteria om de ideale gezinswagen te kiezen, maar ook de kroost op de achterbank wikt en weegt. De juniorjury had zo z’n eigen favorieten bij de VAB-Gezinswagenverkiezing 2022, en wel om heel specifieke redenen. Van auto’s met pinkers die een grappig geluid maken en zetels die lekker warm aanvoelen “aan de poep” tot wagens met een leuke toeter en een cool motorgeluid. Als de kinderen baas waren, dan kozen zij voor deze auto’s als VAB-Gezinswagen van het Jaar 2022:

Categorie 1 | tot € 22.000: Citroën C3 Aircross

Categorie 2 | tot € 34.000: Ford Kuga

Categorie elektrisch: Ford Mustang Mach-e

Vorig artikelWat is het beste moment om je elektrische auto te laden?
Volgend artikelDoe de verkeerstest!