VAB-Gezinswagenverkiezing 2024Foto: Wim Kempenaers

Deze wagens strijden mee voor de titel VAB-Gezinswagen van het Jaar 2024. De deelnemers staan in alfabetische volgorde.

1. BAIC X55

BAIC is één van China’s grootste autoconstructeurs. Met deze nieuwste versie beent het merk zijn achterstand op Europese merken in sneltreinvaart bij.

2. Citroën C5X

Deze comfortabele Franse wagen combineert de voordelen van een berline en break met de hogere zithouding van een SUV. Aangedreven door een PureTech-benzinemotor met 130 pk en standaard met een achttrapsautomaat.

3. Fiat 500X

Ondanks zijn bescheiden budget biedt deze stads-SUV een hedendaagse connectiviteit en tal van elektronische rijhulpsystemen die het leven van de bestuurder vereenvoudigen.

4. Forthing U-Tour

Dit Chinees merk levert een ruim éénvolumemodel voor een schappelijke prijs. In Europa zo goed als uit het straatbeeld verdwenen, maar de koetswerkvorm staat nog steeds synoniem voor een riant interieur.

5. Hyundai Kona

De Kona is terug van weggeweest, want Hyundai zette vorig jaar de verkoop stop na aanhoudende leveringsproblemen. We krijgen een futuristisch design in combinatie met een zuinige en comfortabele hybride aandrijving.

6. MG HS

Na de plug-in hybride is er nu ook de gewone benzinemotor, die meer op maat is van een doordeweeks gezinsbudget. Deze Anglo-Chinees biedt veel ruimte en uitrusting voor een erg competitieve prijs.

7. Nissan Juke

Deze SUV met coupélijnen is een buitenbeentje, maar ook een speelse auto. Omwille van de beperkte ruimte mogelijk niet de meest rationele keuze, maar rijplezier maakt in dit geval veel goed.

8. Omoda 5

Deze compacte SUV oogt eerder futuristisch en komt met een benzineaandrijving en een erg fraaie afwerking. In een tweede fase komt de Chinees mogelijk ook met een elektrische aandrijving op de markt.

9. Peugeot 408

Geen klassieke berline, wel een ruime crossover die zich tussen de 3008 en 5008 positioneert. Onder de motorkap zit de 1.2 liter PureTech in combinatie met een achttrapsautomaat. Lees hier onze test met de Peugeot 408.

10. Skoda Karoq

Deze SUV kaapte het voorbije jaar de titel ‘VAB-Gezinswagen van het Jaar’ in deze categorie weg omwille van de interieurafmetingen, de heuse koffer van 521 liter en de handige ‘Simply Clever’-interieuraccessoires. Qua aandrijving kiest de constructeur voor een compacte TSi benzinemotor. Lees hier onze test met de Skoda Karoq.

11. SsangYong Torres

SsangYong werd zopas overgenomen door KG Mobility, maar de oude naam zal nog een tijdje op de nieuwe modellen staan. De Torres krijgt een nieuwe look en en een 1.5 liter-turbomotor op benzine. Ook beschikbaar met vierwielaandrijving of een klassieke automaat.

12. Subaru Crosstrek

De kleine Japanse constructeur blijft zijn roots trouw door vast te houden aan elementen die hen uniek maken, zoals vierwielaandrijving en boxermotoren. Dit is de opvolger van de XV.

13. Suzuki Swace

Suzuki Swace

Een handige en ruime break met een uitzonderlijk spaarzame motorisatie. Door de samenwerking met Toyota heeft Suzuki toegang tot de interessante hybride aandrijflijn die garant staat voor een laag verbruik en comfortabele automaat.

14. Toyota Corolla

In 2022 kaapt de Corolla de hoofdvogel weg in deze categorie. Toyota waagt zijn kans opnieuw met hybride technologie die door de schaalvergroting bereikbaar is voor een breed publiek. Deze Corolla zet vooral in op ruimte, comfort en een lage gebruikskost door de spaarzame motor.

15. Hoe worden de deelnemende wagens geselecteerd?

Aangezien het een open en onafhankelijke verkiezing is, bepaalt VAB niet zelf welke wagens deelnemen. Autoconstructeurs mogen naar eigen keuze één model per categorie inschrijven. Die auto’s moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze in België te koop zijn aan de prijs die binnen hun categorie valt, inclusief alle opties van het deelnemende voertuig.

De winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing worden niet gekozen door VAB zelf, maar door een onafhankelijk jury bestaande uit professionals, journalisten en gezinnen. Elke jury moet een testrit doen met alle wagens uit één bepaalde categorie en beoordeelt elke wagen aan de hand van de testrit en de resultaten van tests die VAB zelf uitvoerde en samengevat worden in een syllabus. Daarin kunnen de juryleden bijvoorbeeld het werkelijk gemeten gebruik lezen, maar ook de geluidsmetingen, de beschikbare ruimte in de koffer, de technische specificaties en de resultaten van veiligheid naar zwakke weggebruikers toe in Euro NCAP-crashtests.

Vorig artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2024: deelnemers categorie tot € 25.000
Volgend artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2024: deelnemers categorie elektrisch