Oosterweelwerken in het najaarFoto: Flywel

De Oosterweelwerken stomen gestaag verder. Het zwaartepunt van de Oosterweelwerken in het najaar zal op de omgeving rond Linkeroever liggen. Dat zal gepaard gaan met tijdelijk aangepaste verkeerssituaties en mogelijke verkeersproblemen.

Heraanleg E34 tussen Sint-Anna Linkeroever en Waaslandhaven-Oost

Waar en wanneer?

Deze werf ligt op de E34 tussen de aansluitingscomplexen Waaslandhaven-Oost en Sint-Anna Linkeroever en loopt van eind augustus 2020 tot het najaar van 2021.

Wat en hoe?

Tijdens deze fase van de Oosterweelwerken in het najaar wordt de rijbaan volledig opnieuw aangelegd. Afwisselend wordt de zuidelijke en de noordelijke rijbaan vernieuwd. Tijdens de eerste fase van de werkzaamheden gaat het zuidelijke deel (rijrichting Linkeroever/Ring Antwerpen) van de snelweg dicht en verloopt het verkeer in beide rijrichtingen op de noordelijke rijbaan van de E34 op 2×2 versmalde rijstroken. Later wordt er gewisseld en gaat het noordelijke deel dicht (rijrichting Zelzate) en verloopt het verkeer in beide rijrichtingen op de zuidelijke rijbaan van de E34 op 2×2 versmalde rijstroken. De tijdelijke op- en afrit 8 Waaslandhaven-Oost en de op- en afrit 7 Sint-Anna Linkeroever blijven tijdens deze heraanleg open.

 

Heraanleg E17 tussen Zwijndrecht en Antwerpen-West

Waar en wanneer?

Deze werf ligt op de E17 tussen het op- en afrittencomplex 17 Zwijndrecht en het knooppunt Antwerpen-West en loopt van half oktober tot de zomer van 2021. De exacte startdatum is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de voortgang van de werven die al aan de gang zijn.

Wat en hoe?

Bij dit deel van de Oosterweelwerken in het najaar wordt de rijbaan volledig vernieuwd. Er worden nieuwe tunnels onder de snelweg aangelegd en de bestaande tunnels worden vernieuwd. Die dienen voor de nieuwe toekomstige aansluitingen op de E17 en voor fietsers en voetgangers. Eerst gaat het noordelijke deel van de snelweg (rijrichting Gent) dicht en verloopt het verkeer in beide rijrichtingen op de zuidelijke rijbaan van de E17 op 3×3 versmalde rijstroken. Later wordt er gewisseld en gaat het zuidelijke deel (rijrichting Antwerpen) dicht en verloopt het verkeer in beide rijrichtingen op de noordelijke rijbaan van de E17 op 3×3 versmalde rijstroken.

Aan het op- en afrittencomplex in Zwijndrecht is de afrit komende van de Kennedytunnel sinds kort definitief afgesloten. Volg je richting Gent en heb je bestemming Zwijndrecht? Dan rijd je voorbij de oude afrit Zwijndrecht en keer je in Kruibeke via de tijdelijke brug. Zo bereik je de afrit Zwijndrecht richting Antwerpen aan de zuidzijde van de snelweg. Deze situatie blijft bestaan tot de nieuwe verbindingsweg klaar is. Vanaf 17 oktober is de afrit in Zwijndrecht wel opnieuw bruikbaar voor het verkeer van de R1/E34. De oprit in Zwijndrecht voor het verkeer richting Antwerpen wordt ook definitief gesloten. Dat gebeurt op 1 september. Rijd je dan vanuit Zwijndrecht richting Antwerpen? Dan neem je de oprit in Zwijndrecht richting Gent en keer je in Kruibeke via de tijdelijke brug. Via de E17 bereik je zo de Kennedytunnel of de R1/E34. Op termijn verdwijnen de huidige op- en afrittencomplexen in Zwijndrecht en Linkeroever. Beide worden vervangen door één nieuw complex.

 

Lees ook

Wat zijn de verschillende onderdelen van de Oosterweelverbinding?

Oosterweelwerken staan voor op schema door rustiger verkeer

Linkeroever krijgt fietstunnel en grotere park-and-ride

Ook Luchtbal krijgt een nieuwe park-and-ride

Vorig artikelGetest: Ford Kuga plug-in hybride
Volgend artikelThe Tiny Lodge: eindeloos turen naar de polders van het Meetjesland