Simca 1100Foto's: Wim Kempenaers

Sommige automerken zie je nog amper in ons straatbeeld. Simca bijvoorbeeld. John bolt wel nog met z’n Simca 1100 over Vlaamse wegen en houdt het Franse merk zo in leven.

Topdeal

“Deze auto kreeg ik in de schoot geworpen. Hij stond al twintig jaar weg te kwijnen bij een oudere vrouw. Haar man had hem, nadat hij werd afgekeurd, niet meer laten herstellen. Ze wilde ervan af. Ik kon de Simca voor een prikje overnemen. Als extra bedankje heb ik haar garagepoort geschilderd. De originele factuur van 1974 zat er nog in. 130.313 Belgische frank kostte hij toen. Bijna onvoorstelbaar dat je voor iets meer dan € 3000 een nieuwe auto kon kopen.”

Vergeten model

“Voor ik deze auto kocht, had ik niet bepaald een band met Simca. Pas later ben ik me gaan verdiepen in de geschiedenis van de ‘Société Industrielle de Mécanique et de Carrosserie Automobile’. Het merk maakte ooit prachtige wagens als de Vedette, de tegenhanger van de Amerikaanse sleeën. De Simca 1100 is echter het vergeten model. Er werden meer dan twee miljoen exemplaren gebouwd, maar ze rijden nog amper rond. In Vlaanderen zijn dat er bij mijn weten slechts twee.”

Mijn Simca heeft meer bekijks dan een BWM of Alfa Romeo. Je moet geen dure auto kopen om op te vallen.

Roestige reputatie

“Hoewel Simca’s uit die tijd de reputatie hadden om snel te roesten, heeft de mijne daar relatief weinig last van. Het plaatwerk achter de voorwielen moest worden vervangen, maar aan de carrosserie zelf is nooit veel roest geweest. Ondertussen is hij volledig behandeld en opnieuw gespoten, dus hij kan er weer een paar jaar tegen. Ik rijd er het hele jaar door mee rond, regen of geen regen. Toen ik hem in 2011 kocht, stond er amper 21.000 kilometer op. Nu zit ik aan 50.000. In tien jaar tijd heeft hij meer kilometers gereden dan in het eerste deel van z’n leven.”

Meer bekijks dan een BMW

“Ik vind het oprecht een mooie auto. Hij valt ook hard op. Ik ging eens met twee kameraden naar een oldtimermeeting. Zij hadden een opvallende BMW en een Alfa Romeo, maar toch had mijn Simca meer bekijks. Daar hebben we onder mekaar hartelijk om gelachen. Je moet dus geen dure auto kopen om op te vallen. De Simca 1100 heeft een sympathieke uitstraling. Ik heb ook een oude Datsun Bluebird, maar als ik daarmee rondrijd is er niemand die claxonneert of z’n duim opsteekt. Met de Simca gebeurt dat constant. Mensen worden er blijkbaar vrolijk van.”

 

Lees meer

Wil je nog prachtige verhalen over oldtimers lezen? Klik dan hier voor meer reportages uit deze reeks.

 

Tip

Ook oldtimers zijn welkom bij VAB-Pechbijstand! Dag en nacht bescherming bij autopech of ongeval in heel de Benelux.

Vorig artikelGetest: Toyota Yaris
Volgend artikelVAB-Gezinswagen van het Jaar 2021: de deelnemers!