Mist kan voor heel wat verkeersellende zorgen omdat het zicht vaak heel beperkt is. Maar wat is mist en wanneer komt het voor? Weerman Frank Deboosere legt het haarfijn uit.

Wat is mist?

Mist is niet meer dan een laaghangende wolk. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken is een wolk geen waterdamp maar wel een grote verzameling minuscule waterdruppels. In één kubieke meter wolk zitten tot een miljard druppeltjes.

Hoe ontstaat het?

Bij elke temperatuur hoort een bepaalde hoeveelheid waterdamp die in de lucht opgelost kan zijn. Die waterdamp kun je niet zien. Is er te veel waterdamp, dan zal het overschot kristalliseren en zichtbaar worden. De damp wordt vaste materie en vormt druppeltjes. Vergelijk het met suiker in een glas water. Een deel suiker lost op maar als er te veel is, wordt dat niet meer opgenomen en vormt het een laagje op de bodem. Warm je het water op, dan kan er meer suiker opgelost worden. Zo ook bij mist. Als het warmer wordt, kan de lucht meer waterdamp aan en is er dus minder mistvorming.

Zijn er plaatsen waar mist meer voorkomt?

Mist kan overal voorkomen. Er zijn streken waar het fenomeen wat meer voorkomt. Dat merk je aan sommige geografische namen; het Land van Waas en Nevele bijvoorbeeld. De aanwezigheid van water is geen voorwaarde maar de mistconcentratie kan er wel groter zijn, zeker in dieper gelegen gebieden. Een weiland dat een beetje afhelt naar een sloot toe is al voldoende. Aan de sloot zie je de eerste nevel ontstaan. Met de hulp van een zuchtje wind verplaatsen die mistslierten zich. Ze lijken over de grond te kruipen en kunnen iedereen verrassen. Die mistbanken zijn voor automobilisten bijzonder gevaarlijk. Mist komt ook vaker voor in industriegebieden. Door luchtvervuiling zijn er meer kleine stofdeeltjes waaraan de druppeltjes zich sneller hechten.

Is er meer mist in sommige periodes?

Omdat bij koude temperaturen de lucht minder waterdamp aankan, zie je in de herfst en vooral tijdens de winter meer mist. Meestal verdwijnt die in de loop van de ochtend omdat het opwarmt.  In de winter wordt het echter minder snel warm en blijft de mist langer hangen, het befaamde ochtendgrijs.

 

Lees ook

Wanneer moet je je mistlichten gebruiken?

Waarom brandt de verlichting op snelwegen soms wel en soms niet?

Hoe kun je voorkomen dat je autoramen aandampen?

Vorig artikelGetest: Peugeot 208
Volgend artikelPeugeot 403, de fiere leeuw voorop