Honda CivicFoto's: Wim Kempenaers

Vijftig jaar geleden zette dit eerste model de Honda Civic op de Europese kaart. Ondertussen zijn ze een zeldzaamheid, maar Bert houdt de Japanse eer mee hoog.

Uit de films

“Ik leerde de Civic kennen door één van de films van ‘Police Academy’. Daarin probeert die boomlange agent zich in een Honda Civic te murwen. Hij gooit alle zetels eruit om er toch in te passen. Na het zien van die scène wist ik: zo eentje wil ik ooit. Mijn Civic heeft ook een filmverleden. Hij duikt op in ‘Rundskop’, en in ‘Niet Schieten’ zie je hem een paar keer duidelijk op de parking van de Delhaize staan.”

Zoektocht

“Ik kocht mijn eerste Civic in 2012. Die kreeg echter te veel roest en dus zocht ik een ander exemplaar. Het duurde toch een jaar om er eentje te vinden met de originele lak en waar niet te veel aan gesleuteld was. Ik zocht in Frankrijk, Duitsland en Nederland om er uiteindelijk eentje uit 1977 te vinden bij een verzamelaar in Limburg. De originele eigenaar staat nog op het inschrijvingsbewijs. Ik heb nog niet gezocht of de man nog leeft, dat moet ik misschien eens doen.”

Mijn Civic duikt op in ‘Rundskop’, en in ‘Niet Schieten’ zie je hem een paar keer op de parking van de Delhaize staan.

Conserveren

“Hoewel ze ooit frequent rondreden, zijn wisselstukken schaars en verschrikkelijk duur. Ik ben blij dat ik mijn eerste Civic heb gehouden en nu kan gebruiken als donorauto. Ik vind het belangrijk om een oldtimer te conserveren en krijg veel appreciatie van oudere oldtimerverzamelaars. Ze vinden het fijn dat jonge mensen interesse hebben in zo’n auto en niet meteen naar een Porsche of Mercedes grijpen.”

Koddig autootje

“De Honda Civic was zo’n populaire auto dat iedereen wel iemand kent die dat model had. Er stappen vaak mensen op me af die vragen of ze eens mogen plaatsnemen. Ik heb er veel plezier in om te luisteren naar verhalen van vroeger. Mijn kinderen vinden het ook geweldig om mee te rijden in dat koddige autootje. De opvolging is verzekerd.”

Tip

Ook oldtimers zijn welkom bij VAB-Pechbijstand! Dag en nacht bescherming bij autopech of -ongeval in heel de Benelux.

Lees meer

Wil je nog prachtige verhalen over oldtimers lezen? Klik dan hier voor meer reportages uit deze reeks.

Vorig artikelAnako Lodge: zo hip kan een berghut zijn
Volgend artikelGenève, een citytrip buiten de lijntjes