Genève

Genève is het walhalla van het schone leven. Niet enkel voor inwoners, maar ook voor bezoekers. Een citytrip naar een minder voor de hand liggende bestemming!

Dag 1

9u – Iconisch waterkanon

De blikvanger van Genève is ongetwijfeld de Jet d’Eau, de iconische fontein die het water uit het meer van Genève 120 meter de lucht in schiet. Via een pier wandel je tot vlak bij de fontein. Doe dit ’s morgens, dan is er weinig volk. De fontein lag vroeger ergens anders en werd ontworpen om overtollige druk uit een waterkrachtcentrale vrij te geven.

10u – Cadeaus voor jezelf

De meest frivole wijk van Genève ligt in het zuiden. Carouge stond een tijdlang onder Italiaans bestuur en dat merk je aan de pleintjes met platanen en kleurrijke huizen. Wie een souvenir wil scoren, zit hier op de juiste plek. In talloze winkeltjes, langs bijvoorbeeld de Rue Saint-Joseph, bieden vaklui hun waar aan. Manon Borella maakt handtassen en portefeuilles in leder, bij Autour du Bain ruikt het naar zelfgemaakte zeepjes en badzout en wie z’n zoete tand wil vullen kan voor delicieuze taartjes en macarons terecht bij Mr & Mrs Renou. Of druk je neus eens tegen het raam van het atelier van Jean Kazes, een oude klokkenmaker.

12u30 – Eigentijds lunchen

Niet ver van het marktplein van Carouge ligt Yeast, een leuke zaak met gerechtjes om te delen. Verrassende smaken in een eigentijds kader.

14u – Een beetje cultuur

Genève heeft een aantal kleine, maar interessante musea. Liefhebbers van hedendaagse kunst geven hun ogen de kost bij Mamco, dat in de zomer weliswaar vreemde openingsuren hanteert. Het Etnografisch Museum huist in een architecturale parel en herbergt een mooie collectie van kunst- en gebruiksvoorwerpen uit Afrika tot Azië. Wie zijn klok juist wil zetten, moet langs het gerenommeerde Patek Philippe Museum met een haast eindeloze tentoonstelling van (zak)horloges en klokken. Een overzicht van 500 jaar vakmanschap.

17u – Op het water

Het meer van Genève heeft een onstuitbare aantrekkingskracht. Ga vooral het water op! Zeilen, waterskiën of windsurfen is er voor wie die kneepjes onder de knie heeft; stand-up paddling is een mooi alternatief voor wie niet tot die groep behoort. Tropical Corner verhuurt alles wat je nodig hebt om te suppen, ook bredere planken voor beginners. Genieten van de rust en het uitzicht! 

19u – Barbecue

Na die portie waterpret stil je je honger bij Tropical Corner. In de zomer wordt de barbecue aangestoken voor vers gegrilde hamburgers. Bij zonsondergang is het er aangenaam toeven tussen de sportieve jongelui die de laatste zonnestralen komen meepikken.

21u – Slaapmutsje op terras

Nog een gezellige afsluiter? Bestel een drankje op één van de kleurrijke terrassen op de eilandjes in de Rhône. Aan de Halles de l’Île bijvoorbeeld, of verderop aan de Bâtiment des Forces Motrices, waar de oorspronkelijke Jet d’Eau lag.

Smikkeltip

Zwitserland heeft, op België na, de beste chocolade ter wereld. Met een Choco Pass loop je gespreid over de dag binnen bij verschillende chocolatiers, waar je telkens een paar proevertjes voorgeschoteld krijgt. Een fijn tussendoortje terwijl je de stad ontdekt.

Dag 2

10u – De fiets op

Na een korte tramrit naar de buitenwijken van Genève kom je in een heel andere omgeving terecht. Een fiets huren voor een tocht door de groene glooiende gordel rond de stad is een rustgevende belevenis. Wist je dat deze streek de derde grootste wijnregio in Zwitserland is? Je fietst er dan ook door talloze wijngaarden. Hou halt voor een proeverij bij wijndomein Les Perrières, waar ondertussen de achtste generatie wijn bottelt. Geen zin om er zelf onvoorbereid opuit te trekken? Biketour stippelt een route uit naar jouw smaak en begeleid je tijdens de rit.

12u30 – Even lunchen

Een lichte lunch tussen het trappen door? Café de Peney heeft een gezellig terras onder een stevige eik. De gewone kaart is wat prijziger, maar het dagmenu is heel profijtelijk en lekker.

15u – Historisch stadscentrum

Het oude centrum van Genève is kraaknet en de gebouwen zijn er calvinistisch sober. Je struint er langs kleine boetieks, cafeetjes, kunstateliers en galerieën. Bovenaan de heuvel, waarop de oude stad is gebouwd, prijkt de Sint-Pieterskathedraal. Ook hier geen overbodige tierlantijntjes, wel een prachtig uitzicht over de stad vanuit de twee torens. Om van de ene naar de andere te gaan, moet je door het houten gebinte van de kathedraal. Mooi om te zien. De trappen zijn smal en een verkeerslicht zorgt ervoor dat je niet op ongewenste tegenliggers botst.

17u – Zelf gin maken

Tijd voor een aperitiefje! Ginproeverijen zijn er in alle soorten en maten, maar bij La Distillerie Bar|Lab leggen ze de lat wat hoger. Hier kun je legaal je eigen gin maken én proeven. Je leert de geschiedenis van gin, hoe destillatie werkt en waarom sommige smaken beter combineren dan andere. Het resultaat na een uurtje pruttelen, is je eigen fles gin, met een persoonlijk label. Wie geen zin heeft in dat gebrouw kan ’s avonds gewoon langsgaan in de gin- en wijnbar.

19u – De kaas van Clinton

Zwitserland, dat is kaasfondue. Zowat overal kun je zo’n pruttelend potje bestellen. Mag het wat klasse hebben, dan moet je naar Les Armures. Wanneer Bill Clinton naar Genève reisde voor een vergadering van de Verenigde Naties was dit z’n vaste adres. De prijzen zijn wat hoger, maar die van de kaasfondue is billijk.

21u – Cocktail met een uitzicht

Je trip afsluiten doe je bij The Met, de rooftopbar van hotel Métropole. Ja, het is er een beetje m’as tu vu, maar je hebt wel een fabuleus panorama op het meer van Genève.

Praktisch

Erheen Genève ligt op een kleine 9 uur rijden van Antwerpen. Het snelwegvignet voor Zwitserland kun je op voorhand kopen in de webshop van VAB. Met Swiss vlieg je dagelijks naar Genève vanuit Brussels Airport.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het pas geopende Ruby Clair Hotel & Bar met ruime moderne kamers en een trendy bar. Het hotel is door z’n ligging vlakbij het meer en de oude stad de ideale uitvalsbasis.

Ter plaatse Genève heeft een performant tram- en busnetwerk, waarvan je gratis mag gebruikmaken met een Geneva Transport Card die je krijgt wanneer je een overnachting boekt in Genève. Met een Geneva City Pass heb je gratis toegang tot meer dan 30 musea, tours en activiteiten en gebruik je onbeperkt het openbaar vervoer, ook als je buiten Genève logeert.

Munteenheid Zwitserse Frank (CHF)

Roaming Denk eraan dat Zwitserland niet tot de Europese Unie behoort, waardoor roaming betalend is.

Toeristische informatie geneve.com

Goed verzekerd Met de auto naar Genève? Breid je VAB-Reisverzekering uit met de optie ‘Pechverhelping Europa’, zodat je ook bij autopech op ons kunt rekenen.

Vorig artikelDe Honda Civic van Bert is een Japanse filmster
Volgend artikelDe verschillende milieuzones in Europa