tolwegen Spanje

Spanje gaat stapsgewijs betalende autosnelwegen weer gratis maken. Bestaande contracten met snelweguitbaters worden niet meer verlengd.

De nieuwe Spaanse Minister van Ontwikkeling heeft bevestigd dat de tolwegen de komende jaren tolvrij zullen worden.  De contracten met de diverse uitbaters van de betaalautosnelwegen (afgekort AP) die 50 jaar liepen, worden niet meer verlengd.  De meeste van deze contracten lopen af tussen najaar 2018 en eind augustus 2021.

Vanaf 1 december 2018 is de AP 1 tussen Burgos en Armiñon aan de beurt. Daarna volgen de AP 4 Sevilla/Cadiz en de AP 7 Allicante/Tarragona rond 1 januari 2020. Op het einde van de zomer 2021 vervallen de contracten voor de AP 7 Montmelo/El Papiol en het traject La Jonquare/Tarragona en voor de AP 2 tussen Zarragoza en de kust. In totaal worden 947 kilometer aan snelwegen gratis. Ze krijgen dan het statuut van een A-weg in plaats van een AP-weg. Na 2021 vervallen nog een aantal contracten. Ook die zouden niet meer verlengd worden, al zal die beslissing genomen moeten worden door een volgende regering.

Er is echter een schaduwkantje. De verkeersdrukte wordt momenteel gespreid tussen de betaalautosnelwegen die vooral door toeristen en vrachtverkeer worden gebruikt, en de gratis snelwegen die vooral bereden worden door lokaal verkeer. Het gratis maken van de AP-snelwegen zou het verkeersbeeld drastisch kunnen veranderen en dus ook voor grotere drukte zorgen op de wegen waarop voorheen tol werd geheven.

Previous articleZo ziet de nieuwe Audi A1 eruit
Next article5 tips om je auto af te koelen