Tips om duurzaam te reizen

Je wilt graag je steentje bijdragen aan het klimaat zonder daarbij je vrijheid te verliezen? Duurzaam reizen zit ‘m in grotere maar evengoed in vele kleine aanpassingen. Onze tips!

Duurzaam reizen begint bij je thuis

 1. Schakel thuis alle elektronische apparaten uit voor je vertrekt of trek de stekker indien mogelijk uit het stopcontact om sluimerverbruik te vermijden. Zet de verwarming volledig uit en draai eventueel zelfs de hoofdkraan toe, zodat er zeker geen water kan lekken. Ook dat is duurzaam reizen!

Verken je eigen land

 1. Een staycation, zoals we dat tegenwoordig zo mooi noemen, hoeft helemaal niet saai te zijn. In eigen land valt genoeg te beleven en heel wat te ontdekken. Maak een fietstocht of wandeling aan de hand van knooppunten, ontdek steden als Kortrijk, Leuven of Mechelen, of kom enkele dagen tot rust in een Slow Cabin. Wedden dat je versteld zult staan van wat ons kleine Vlaanderen te bieden heeft?

Vlieg liever niet

 1. We kunnen er moeilijk onderuit: wie écht duurzaam wil reizen, laat het vliegtuig beter links liggen. De auto is de ideale manier om onze buurlanden te bezoeken – denk maar aan het Zwarte Woud, de Provence of Zeeland. Maar je kunt evengoed de auto nemen voor iets verdere bestemmingen als Slovenië.
 2. Ook met de trein geraak je in fijne steden als Lyon, Marseille en Düsseldorf, en klassiekers als Londen en Parijs.

Wat als je toch vliegt

 1. Maak zo weinig mogelijk tussenstops om kerosine te besparen.
 2. Neem alleen handbagage mee of beperk het gewicht van je ingecheckte bagage. Hoe minder het vliegtuig weegt, hoe minder het verbruikt.
 3. Vlieg niet naar de andere kant van de wereld voor iets wat ook dichter bij huis kan. Een strandvakantie bijvoorbeeld kan ook in Spanje in plaats van in de Caraïben.
 4. Compenseer de CO₂-uitstoot van je vliegreis bij een gespecialiseerde organisatie als CO2logic. Zij berekenen de impact van jouw reis en het bedrag dat je betaalt, wordt geïnvesteerd is groene energie of gebruikt voor herbebossing.

Kies je accommodatie zorgvuldig

 1. Logeer in een (eco)hotel dat duurzaam omgaat met energie en water en gebruikmaakt van lokale en biologische producten.
 2. Kies bijvoorbeeld voor een kleinschalige accommodatie, zoals een boerderij of B&B. Of wat dacht je van logeren bij locals of aan huizenruil doen?
 3. Gebruik de kleine flesje shampoo en zeep op hotel niet. Ze zorgen voor een hoop plastic. Vul thuis je herbruikbare flesjes met je eigen (biologisch afbreekbare) verzorgingsproducten. Steeds meer hotels bieden trouwens enkel nog grotere flacons aan om ter plaatse te gebruiken.
 4. Gebruik de badhanddoek gedurende je hele verblijf in plaats van elke dag een nieuwe te vragen.

Doe milieuvriendelijke activiteiten

 1. Laat vervuilende quads, waterscooters, attractieparken en dergelijke voor wat ze zijn en ga voor een meer duurzaam alternatief als wandelen, fietsen, kajakken of yoga. De natuur zal je goed doen!

Leave nothing but footprints

 1. Een mooi gezegde om mee af te sluiten. Laat geen afval achter, verleg geen stenen, laat planten en dieren met rust en gebruik in de natuur enkel biologisch afbreekbare zeep.
 2. Neem voorts alleen foto’s en herinneringen mee terug naar huis, en zeker geen illegale souvenirs als koralen en fossielen.
Vorig artikelVertrek goed voorbereid op wintersportvakantie
Volgend artikelDit is de nieuwe Peugeot 208 (nu ook elektrisch)