gelukkigste landen

Last van Blue Monday? Plan een trip naar één van de tien gelukkigste landen ter wereld. Beslist een opkikker!

Jaarlijks brengt de Verenigde Naties zijn ‘World Happiness Report’ uit, een rangschikking van 156 landen, beoordeeld op het geluk van hun inwoners. Gekeken wordt naar inkomen, gezondheid, sociale ondersteuning, vrijheid, vertrouwen en vrijgevigheid. Ook dit jaar zijn het weer noordelijke landen die de podiumplaatsen mogen beklimmen. Wat we nog meer kunnen verklappen over de lijst van gelukkigste landen ter wereld, is dat België níet in de top tien staat – maar met een 20ste plaats doet ons land het ook niet slecht. Ontdek hier wat gelukkig maakt!

10. Oostenrijk

De inwoners van dit Alpenland voelen zich goed in hun leefomgeving en prijzen zich gelukkig om al de natuur en de vele voorzieningen die binnen handbereik liggen.

Leestip: Design spotten in Oostenrijk

9. Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelanders zijn trots op hun ecologische rijkdom en werken er hard aan om die in stand te houden. Tevredenheid over hun werk en privéleven maakt van de kiwi’s een warm en gastvrij volk. Dat maakt van Nieuw-Zeeland meteen ook het hoogstgeplaatste niet-Europese land in de lijst.

8. Luxemburg

Luxemburg komt de top 10 binnen en duwt daarmee het veel grotere Canada uit de ranking. De hoge levenskwaliteit en stabiele politieke situatie houden het kleine landje al langer in de hoogste regionen. De stijging naar de top 10 is vooral te danken aan het feit dat Luxemburg economisch goed standhoudt tijdens de coronapandemie.

Leestip: een weekendje aan de Luxemburgse Moezel

7. Zweden

Met zestien maanden betaald ouderschapsverlof is Zweden een voorbeeld voor andere landen op vlak van werk-privébalans. Sociale gelijkheid wordt met de paplepel ingegeven, en Zweden zou ook het beste land zijn om te wonen als je een vrouw bent. Tel daarbij de natuurbeleving, het ruimtegevoel en natuurlijk de fika als bindmiddel.

Leestip: 48u in Stockholm

6. Noorwegen

Dit jaar drie plaatsen gezakt maar steevast bovenaan de rangschikking. Noorwegen heeft een bijzonder goed sociaal systeem en een welvarende economie gebaseerd op een verantwoord beheer van de natuurlijke rijkdommen. De Noren zelf trekken graag de natuur in, qualitytime die bijdraagt tot hun geluksgevoel.

Leestip: Op avontuur in Noorwegen

5. Nederland

Jawel, onze buren doen het goed. Volgens het rapport ben je in Nederland al van jongs af aan heel gelukkig. Mogelijk heeft al die lichaamsbeweging er iets mee te maken. Het land telt ruim 35.000 kilometer veilige fietspaden, en hoofdstad Amsterdam is één van de fietsvriendelijkste steden ter wereld. Mens sana in corpore sano.

4. IJsland

Een financiële crisis kan IJsland niet klein krijgen. Integendeel, de recessie zou de mensen net dichter bij elkaar gebracht hebben. Wat zich ook liet blijken tijdens het EK Voetbal enkele jaren terug. IJsland liet zich opmerken door zijn fair play en zijn immer toegewijde supporters, wat het land tot de sympathieke underdog maakte.

Leestip: De ring rond IJsland in 9 stops

3. Zwitserland

Zwitserland doet haasje over met Noorwegen en stijgt van 6 naar 3. Het is een van de meest democratische landen ter wereld. Regelmatige referenda geven de Zwitsers het gevoel betrokken te worden bij de ontwikkeling van hun land en dat heeft duidelijk een gunstig effect op hun tevredenheidscijfers. Voeg daarbij welvaart, een gezonde levensstijl en de zuivere Alpenlucht.

Leestip: Actieve gezinsvakantie in de Zwitserse Alpen

2. Denemarken

Denemarken, vorig jaar nog op de derde plaats, biedt zijn inwoners een overvloed aan gratis voorzieningen, zoals scholing en gezondheidszorg, en zet sterk in op de productie van hernieuwbare energie. De gemeenschapszin is er enorm groot. Allemaal factoren die bijdragen tot hygge, de Deense levensstijl die gelukkig maakt.

Leestip: Deens design in Kopenhagen

1. Finland

De donkere winters gaan de Finnen niet in de koude kleren zitten. Finnen verklaren hun geluk door de aanwezigheid van natuur, kinderopvang, goede scholen en gratis gezondheidszorg. Zorgen zweten ze uit in de sauna. Op een bevolking van ruim 5 miljoen inwoners telt het land maar liefst dik 3 miljoen sauna’s.

Vorig artikelDoe de verkeerstest!
Volgend artikelMarterschade aan auto’s blijft toenemen