Elektrische stepFoto: Shutterstock

Wie met een elektrische step rijdt moet zich aan een paar extra regels houden. Zo moet je voortaan 16 jaar oud zijn en je mag niet meer op het trottoir.

De regels rond elektrische steps waren niet altijd even duidelijk of moesten op z’n minst wat aangescherpt worden. Vanaf 1 juli 2022 veranderen een aantal zaken. Zo zal je minstens 16 jaar moeten zijn om met een e-step te rijden. Er is één uitzondering voorzien: kinderen mogen wel met een elektrische step rijden in woonerven en in speelstraten, op voorbehouden wegen of in voetgangerszones wanneer dit expliciet is aangegeven. Ook mag je niet mee twee (of meer) op een e-step rijden, als het toestel daar niet voor gemaakt is.

Niet meer op het voetpad

Verder mag de elektrische step niet langer op het voetpad rijden. De regel dat de e-step de snelheid van de voetgangers moest aanhouden, bleek in de praktijk niet na te leven. En dus verhuist de elektrische step definitief naar het fietspad. Of rechts op de rijweg indien er geen fietspad is. Een helm is niet verplicht. Wie toch op het trottoir stept, riskeert een boete van 58 euro. De nieuwe regels gelden overigens voor alle ‘gemotoriseerde voortbewegingstoestellen’, dus ook voor monowheels en hoverboards.

Parkeren

De parkeerregels die gelden voor fietsen en tweewielige bromfietsen, zijn nu ook van toepassing op ‘gemotoriseerde voortbewegingstoestellen’. Dat betekent dat je een elektrische step alleen op het voetpad mag achterlaten wanneer je hierdoor niemand hindert en je de vrije doorgang van 1,5 meter respecteert zoals het verkeersreglement voorschrijft. Er komen ook nieuwe onderborden met daarop de afbeelding van een elektrische step waardoor het parkeren van (deel)steps in specifieke gevallen verplicht of verboden is.

 

Lees ook

Ken jij de regels voor speedpedelecs? Dit zijn ze!

De fietsstraat: wat mag wel/niet?

Wanneer mogen fietsers wel en niet op de rijbaan fietsen?

Vorig artikel“Zijn we er bijna?” Zo hou je je kinderen bezig op de achterbank
Volgend artikelDe bagage checklist van VAB: zo vergeet je niets!