Zo hou je je kinderen bezig op de achterbankGetty Images/iStockphoto
© iStock

Met de auto op reis. De ene amuseert zich door uren naar buiten te kijken, de andere verveelt zich simpelweg rot. Maar wie zegt dat er niets te beleven valt op de achterbank van een auto is mis. We tonen het aan met onze favoriete DIY-tips, spelletjes en achterbankapps!

Doe-het-lekker-zelf tips

Plezier maak je zelf en dat nemen we hier letterlijk, want wij hebben enkele leuke tips voor de creatieve ouders onder ons. Heb jij een peuter of kleuter op de achterbank? Dan zijn de I spy-fles en de ‘sensory bottle’ ideaal voor uren entertainment. Die curieuzeneuzemosterdpot van jou heeft niet meer nodig dan een doorzichtige fles om op zoektocht te gaan. De I spy-fles vul je met rijst en kleine voorwerpen. Door de fles te draaien en te keren, kan jouw kind op zoek naar de verborgen schatten? Iets gevonden? Vink het voorwerp dan af op de zelfgemaakte zoekkaart. De sensory bottle is dan weer gevuld met water. (Opgepast dus, dat die deugnieten de dop er niet afdraaien.) In het water drijven verschillende paperclips, of andere magnetische voorwerpen. Dan heb je nog een magneet nodig. Krijgen jouw kinderen alle paperclips te pakken? Voor kinderen die snel iets beu worden, zijn de busy bags dé oplossing! Stop alles wat je nodig hebt voor één activiteit in een zakje. Zin in iets anders? Neem dan gewoon een ander zakje.

“Hoe lang nóóóg? Zijn we er ááál?” Je herkent het waarschijnlijk wel. Maar ook voor deze vragen hebben we een leuke oplossing. Maak een roadtrip countdown waarop je laat zien waar je bent. Een snelweg van ducttape, een auto van papier en verschillende stops, meer heb je niet nodig. Wanneer de kinderen kunnen volgen waar jullie zit, dan zullen ze minder vragen stellen. En wanneer ze zelf de auto kunnen verplaatsen, zal er ongetwijfeld een glimlach op hun gezicht verschijnen.

 

Tieners en pubers kun je dan weer entertainen met een zelf samengestelde playlist. Want wat is er leuker dan met z’n allen uit volle borst mee te zingen? Je kunt er zelfs een spelletje van maken door de muziek plots stop te zetten. Kan jouw tiener nog verder zingen? Kinderen die niet gemakkelijk misselijk worden in de auto kunnen de leukste weetjes over je bestemming opzoeken, zodat ze jullie ter plaatse kunnen meenemen als echte gidsen! Of verzin samen een verhaal. Schrijf om de beurt een zin op. Vouw het papier zo om zodat je nog maar één zin ziet staan, namelijk de laatste zin waar je op verder moet schrijven. Wedden dat er onverwachte verhalen uit voortkomen!

Kant-en-klare animatie voor op de achterbank

Er is niet veel op een achterbank, maar er is een raam en daar kun je ongelooflijk veel mee doen! Voor de kleinsten zijn raamstickers en raampotloden supertof. En met de zuignappen van Squigz kunnen ze de gekste bouwwerken aan het raam plakken. Mama’s en papa’s, laat het los. De ramen zullen na die duizend kilometer sowieso al onder de vingers en handafdrukken zitten.

Blijf je toch liever weg van het raam? Dan zijn magnetische spelletjesdozen en krijtboekjes misschien iets voor jou. Je moet je wenkbrauwen niet fronsen; die boekjes werken met stofvrije krijtjes en zijn dus ideaal voor in de auto! Het is altijd handig om een plateau mee te nemen om op hun benen te leggen. Op een metalen plateau kunnen ze zelfs bouwwerken maken met SmartMax. Zijn je kinderen snel wagenziek? Haal dan een autobingo in huis. Kijk naar buiten en zoek alles wat er op je speurkaart staat. Wie roept er eerst “bingóóó”?

Tieners en pubers kijken van zo’n kinderspelletjes natuurlijk niet meer op. Duh! Zij hebben misschien meer plezier aan een uitdagend denkspel van Smartgames of iets grappigs als het Dilemma op dinsdag-spel. Daarbij krijg je de meest lachwekkende dilemma’s op je bord en moet je kiezen! Of maak zelf kaartjes met vragen en gespreksonderwerpen en kom vanalles te weten over het liefdesleven van je tiener. Rode kaken en giechelende tieners verzekerd!

 

De leukste apps voor op de achterbank

Ook je smartphone of tablet kan voor uren plezier (en rust voor de ouders) zorgen, maar dat moeten we jullie waarschijnlijk niet meer vertellen. Onderweg heb je natuurlijk niet altijd internet en heel de tijd je mobiele data aanzetten, kost je veel batterij. Gelukkig zijn er genoeg apps waar je ook offline van kunt gebruikmaken. Netflix bijvoorbeeld. Kies voor je vertrekt een film of serie die je kind wil zien. Downloaden en klaar! Voor luisterverhalen en e-books kunnen zowel de grote als de kleine kinderen terecht bij de app Storytel.

Speel je liever een spel? Dan is Ticket to Ride een aanrader! Je kent het bordspel misschien wel, maar er is dus ook een app van. Voor de kinderen met snelle vingers is Subway Surfers een topper. De kleinsten zullen dan weer liever de spelletjes van Peppa Pig, Nijntje of Bobo spelen. Plusplunt: die kun je ook zonder wifi spelen! En in de Play of App Store zijn er ongetwijfeld nog veel meer spelletjes te vinden.

Voor iedereen wat wils dus en dat betekent: geen verveling meer op de achterbank dit jaar! Surf naar maisonslash.be voor nog meer tips & tricks!

Vorig artikelSlim inpakken in 9 tips
Volgend artikelNieuwe regels voor elektrische steps