file druk vakantieverkeer

VAB verwacht dit weekend, en dan vooral op zaterdag, zeer veel files in het buitenland. Vooral het terugkerende verkeer zal rekening moeten houden met lange wachttijden.

Frankrijk

Dit weekend is er druk vakantieverkeer op alle noord-zuidverbindingen. Ook terugkerende vakantiegangers moeten rekening houden met grote vertragingen. De piekuren liggen zaterdag een stuk meer verspreid dan vorige week: richting zuiden vermijd je het best de A7 tussen Lyon en Orange tussen 5u en 19u, voor het terugkerend verkeer is dat tussen 9u en 17u.

Vorig jaar stond er op de eerste zwarte zaterdag (3 augustus) ‘slechts’ 762 km file in Frankrijk (t.o.v. 903 km op zwarte zaterdag in 2018). VAB verwacht dit jaar opnieuw rond de 800 km file op de snelwegen.

De drukste wegen in Frankrijk zijn zaterdag 1 augustus opnieuw de Autoroute du Soleil (A6 Parijs-Lyon, A7 Lyon-Orange en A9 Orange-Spaanse grens) en de A10 Parijs-Bordeaux. Ook de route door het midden van Frankrijk over de A71 en A75 via Clermont-Ferrand wordt druk. Wie naar Spanje rijdt, kiest echter beter voor die alternatieve route via Clermont-Ferrand in plaats van via Lyon te rijden.

Ook voor de Mont-Blanctunnel verwacht VAB dit weekend lange files, zowel voor het heengaand als voor het terugkerend verkeer. Richting Italië kan de wachttijd tot meer dan twee uur oplopen en vanuit Italië naar Frankrijk tot meer dan een uur.

Hieronder vind je het verloop van de files die VAB volgend weekend op de belangrijkste vakantieassen verwacht (oranje = druk, rood = zeer druk). Plan je vertrek zodanig dat je niet op de rode momenten op de aangeduide routes aankomt. Wie vanuit Brussel vertrekt, doet dat beter na 12u.

Richting zuiden

verkeersdrukte

Richting noorden

verkeersdrukte

Duitsland

In Duitsland eindigt de vakantie in o.a. Hamburg, Berlijn, Noordrijn-Westfalen en Brandenburg. Daarom wordt er vooral druk vakantieverkeer verwacht op de wegen richting het noorden. De grote files van andere jaren blijven dit jaar echter uit in Duitsland: uit analyses blijkt dat het verkeer tijdens de vorige vakantieweekends zo’n 20% lager lag dan vorig jaar. De belangrijkste knelpunten in Duitsland, zowel richting het zuiden als het noorden, zijn de A8 tussen Karlsruhe en Salzburg, de A3/A9 van Frankfurt naar München, de A99 rond München en de grensovergangen met Oostenrijk. Ook op de A7 tussen Hamburg en Flensburg verwacht VAB vertragingen, onder andere door grenscontroles.

Oost-Europa

In Oostenrijk is er kans op meer dan twee uur wachttijd aan de grens met Slovenië voor de Karawankentunnel op de A11. Dat komt door de combinatie van grenscontroles en werkzaamheden. Afgelopen weekend liep die wachttijd zelfs op tot bijna drie uur. Ook bij de grensovergangen tussen Slovenië en Kroatië ontstaan wachttijden.

Aangezien er deze vakantie vaker met de wagen gereisd wordt, zullen automobilisten uiteraard ook rekening moeten houden met de klassieke knelpunten richting Oost-Europese bestemmingen, zoals de Tauerntunnel en de B179 Fernpassroute in Oostenrijk.

Ook in Zwitserland blijft de Gotthardtunnel een knelpunt. Afgelopen weekend waren de files daar vergelijkbaar met vorig jaar. De Italianen kiezen traditioneel voor augustus om op zomervakantie te gaan, dus dit weekend kan het opnieuw drukker zijn op deze route. Vorig jaar stond er op 3 augustus vooral file richting het noorden. Toen moest je rekening houden met een tijdverlies van anderhalf uur. Verlies je meer dan anderhalf uur, dan kun je overwegen om over de Gotthardpas te rijden of de route via de San-Bernardinotunnel te nemen (A3, A13).

Beste vertrektijden

Naar Frankrijk:

  • Vrijdag: vertrek na 21u
  • Zaterdag: vertrek vanaf 13u
  • Zondag: hele dag filevrij

Terug naar huis:

  • Vrijdag: vertrek vroeg, zodat je voor 10u voorbij de A7 bent en vermijd Parijs tussen 14u en 20u.
  • Zaterdag: vertrek vroeg, zodat je voor 9u voorbij de A7 bent en vermijd Parijs tussen 14u en 18u.
  • Zondag: hele dag filevrij

VAB-tip: controleer je banden

Het grootste deel van de dossiers (96%) van VAB-Reisbijstand zijn technische pechgevallen (normaal tussen de 85% en 90%). Bijna 1 op de 3 pechgevallen is een lekke band. Dat valt mee te verklaren doordat steeds minder wagens over een volwaardig reservewiel beschikken.

VAB geeft daarom de volgende tip aan iedereen die nog op vakantie moet vertrekken: controleer voor vertrek de staat van je banden en je bandenspanning. Neem, indien mogelijk, een reservewiel mee, want momenteel is het door schaarste soms erg moeilijk om een reserveband te vinden in het buitenland.

 

Lees ook

Op vakantie met de auto? Zo kun je je wagen het best laden! 

Wat moet je zeker nakijken voor je met de auto op vakantie vertrekt?

Tips om reizen met kinderen gemakkelijker te maken.

Zo kun je wagenziekte voorkomen

Vorig artikelHinder in augustus door Oosterweelwerken
Volgend artikelFrankrijk blijft de nummer 1 voor reislustige Belgen