Drôme Frankrijk favoriete bestemmingFoto: Heikki Verdurme

In juli kwamen meer dan de helft van de oproepen op de alarmcentrale van VAB-Reisbijstand uit Frankrijk. Onze vakanties spelen zich dus vooral af bij onze zuiderburen.

Hoewel heel wat landgenoten aanvankelijk voor een verblijf in eigen land kozen, blijkt dat velen van hen toch naar het buitenland zijn getrokken. Half juli had VAB-Reisbijstand nog 24% minder dossiers ten opzichte van vorig jaar, op het einde van de maand is dat nog slechts 13%. Dat er deze zomer veel minder met het vliegtuig en vaker met de auto gereisd wordt, is goed te merken op de VAB-Alarmcentrale. 96% van de dossiers zijn technische pechgevallen; normaal ligt dat tussen de 85% en 90% is. Dat Frankrijk dé topautobestemming is, blijkt ook zeer duidelijk: 54% van de pechgevallen in juli deed zich voor in Frankrijk. VAB-Reisbijstand kreeg deze zomer zelfs 20% meer oproepen uit Frankrijk dan vorig jaar.

Uit deze landen krijgt VAB de meeste oproepen:

  1. Frankrijk (54% van het totaal aantal dossiers)
  2. Nederland (21%)
  3. Duitsland (8%)
  4. Spanje (6%)
  5. Italië (5%)

De Scandinavische landen, die de afgelopen jaren duidelijk in de lift zaten, zijn minder populair deze zomer. Dat komt uiteraard door de coronapandemie en de geldende reisadviezen. Zweden (-74%), Denemarken (-83%) en Noorwegen (-85%) zijn de sterkste dalers qua aantal pechgevallen.

Veel bandenpech

Bijna 1 op de 3 pechgevallen is een lekke band. Dat valt mee te verklaren doordat steeds minder wagens over een volwaardig reservewiel beschikken. VAB geeft daarom de volgende tip aan iedereen die nog op vakantie moet vertrekken: controleer voor vertrek de staat van je banden en je bandenspanning. Neem, indien mogelijk, een reservewiel mee, want momenteel is het door schaarste soms erg moeilijk om een reserveband te vinden in het buitenland.

Vliegen naar Spanje en Griekenland

Het aantal medische dossiers dat VAB-Reisbijstand moest opstarten, is wel drastisch gedaald. Er zijn 70% minder oproepen voor medische gevallen. Tijdens een normale zomervakantie komt 1 op de 10 medische dossiers uit Frankrijk. Deze zomer is dat meer dan 1 op de 3. De top 3 wordt vervolledigd door Spanje (9%) en Griekenland (7%), die daarmee de populairste vliegbestemmingen lijken. Het grootste aantal van de medische dossiers zijn ongevallen (47%) zoals valpartijen of snijwonden, gevolgd door ziekte (42%) en mensen die vervroegd moeten terugkeren uit vakantie wegens ziekte of overlijden van een familielid (9%). Er zijn ook opvallend veel dossiers van ongevallen met de fiets. VAB raadt daarom nogmaals aan om zeker een helm te dragen als je op vakantie fietst.

 

Lees ook

Reizen in tijden van corona, hoe verloopt dat?

Zo ga je coronaproof op reis

Check de coronamaatregelen op jouw vakantiebestemming

Vorig artikelZeer druk vakantieverkeer op Europese wegen
Volgend artikelGetest: Ford Puma