Frankrijk péage snelweg zwarte weekends NiceFoto: Shutterstock

Een derde van de Vlamingen die met de auto naar Frankrijk reist, zal tijdens een zwart weekend onderweg zijn. VAB raadt reizigers aan om het vertrekmoment goed te kiezen.

In de recente zomerbevraging vroeg VAB aan de Vlamingen die met de wagen op vakantie gaan, welke weekends zij kiezen om heen- en terug te rijden. 1 op de 10 vertrok dit weekend al en heeft relatief weinig vakantiefiles gekend. Opvallend is dat 32% van de Vlamingen die met de wagen naar het zuiden gaan, vertrekt of terugkeert tijdens de ‘zwarte weekends’ van de zomervakantie. Die vallen dit jaar tijdens het laatste weekend van juli (29/7 – 1/8) en het eerste weekend van augustus (6/8 – 8/8). De komende twee weekends, bij de start van het bouwverlof, vertrekken de meeste Vlamingen met de auto op vakantie. Gezien de schoolvakanties in Nederland dit jaar later starten en de Nederlanders deze zomer ook meer dan ooit de grens oversteken om te gaan kamperen, zouden ook deze weekends weleens extra druk kunnen zijn voor wie naar Frankrijk trekt. Wie via Zwitserland naar Italië reist zal die eerste weekends nog relatief vlot kunnen doorrijden. Raadpleeg hier de VAB-druktekalender om na te kijken hoeveel verkeer er verwacht wordt op het moment dat je plant te vertrekken.

Vakantiefiles vermijden door vertrekmoment aan te passen

62% van de Vlamingen is van plan het vertrekmoment aan te passen aan de drukte op de weg. VAB geeft daarom enkele tips om dat vertrekmoment goed te kiezen, uit eigen ervaring want VAB deed zelf de test welk vertrekmoment het beste is. Uit de test blijkt duidelijk dat wie op zaterdag rond 11 uur of zondagochtend vertrekt, het minst lang onderweg is. Wie vrijdagochtend vertrekt, heeft zowel de woon-werkfiles als de vakantiefiles om mee af te rekenen. Uit de bevraging van VAB blijkt dat 26% van de Vlamingen van plan is om al vrijdag te vertrekken en dat zelfs 11% daarvan ’s nachts zal rijden. 12% vertrekt zaterdagochtend en zal dus ook in de files staan. Meer dan 1 op de 3 Vlamingen die naar het zuiden rijden (38%) vertrekt dus op een slecht moment. 1 op de 3 Vlamingen (29%) weet nog niet wanneer ze zullen vertrekken, VAB raadt hen aan om te kiezen voor een weekdag (let wel op voor ochtend- en avondspits), zaterdag na 11 uur of op zondag te rijden, zeker tijdens de rode en zwarte weekends.

 

Lees ook

Lange vakantierit? Zo kun je zelf je auto nakijken!

Waar liggen de knelpunten op je vakantieroute?

De verschillende milieuzones in Europa op een rijtje

Previous articleWat betekent het verkeersbord met de witte ruit in Frankrijk?
Next articleKan ik blijven rekenen op mijn VAB-Reisbijstand in coronatijden?