Vlamingen meer op reis© Shutterstock

Die aangewakkerde reislust blijkt uit de drukte op de Europese wegen, het grote aantal oproepen bij de alarmcentrale van VAB-Reisbijstand en de nieuwste vakantie-enquête.

Alarmcentrale: 24% meer oproepen

De alarmcentrale van VAB-Reisbijstand kreeg deze zomer sowieso al meer oproepen dan vorig jaar (een gemiddelde stijging van 15%), maar afgelopen week was het echt opvallend drukker. Er werden 24% meer oproepen geregistreerd in vergelijking met dezelfde week van vorig jaar. Toen viel het reizen zo goed als stil door de quarantaineverplichting bij terugkeer uit rode zones en de nieuwe lockdown in onder andere Antwerpen.
In een enquête van VAB begin juni gaf 58% van de Vlamingen aan nog geen vakantieplannen te hebben. Ondertussen zijn de omstandigheden zodanig veranderd dat het de twijfelaars heeft doen overstag gaan. Het recent gelanceerde coronapaspoort geeft ons een veiliger gevoel, en de combinatie met het slechte weer in eigen land deed ons uiteindelijk onze koffers pakken.

Met de auto naar de zon

Veel toeristen kiezen voor Frankrijk (5% meer pechgevallen dan dezelfde week vorig jaar) en Italië (+58%), maar ook Spanje (+58%) en Kroatië (+96%) zijn deze zomer opnieuw populair. Vlamingen zoeken dus de zon op, en het coronapaspoort zorgt voor een gevoel van veiligheid waardoor ze verder op vakantie gaan.
Opvallend is het hogere aantal oproepen op de heenreis in vergelijking met dezelfde week in augustus van vorig jaar, wat aangeeft dat heel wat Vlamingen nu nog op (auto)vakantie vertrekken. Verder blijkt ook dat het aantal pechgevallen op de eindbestemming zelf duidelijk is gedaald, wat er op wijst dat we het ter plaatse veilig houden en minder uitstappen maken eens we zijn aangekomen.

Drukte op de Europese wegen

Op zaterdag 21 augustus stond op het drukste moment van de dag, rond de middag, 840 km file. Dat is een stuk meer dan op dezelfde zaterdag van vorig jaar, toen er 646 km file stond. Ook het weekend daarvoor was het erg druk in Frankrijk, met 962 km file (in vergelijking met 700 km vorig jaar). Het was de hele zomer al drukker dan andere jaren op de snelwegen naar de populaire vakantiebestemmingen. Klassiekers zijn de A7 Lyon-Orange, de A10 Parijs-Bordeaux, en vanuit Orange en Bordeaux naar de Spaanse grens. Richting Italië zijn de gekende knelpunten de Gotthardtunnel, de Mont-Blanctunnel en in het zuiden van Duitsland bij de grensovergangen met Oostenrijk en Zwitserland. Reizen naar Kroatië geeft een filerisico in Oostenrijk (A10 Salzburg-Villach) en Slovenië (Karawankentunnel).

Filerijden verhoogt risico op pech of ongeval

Als gevolg van de toegenomen files werd bij de VAB-Alarmcentrale in vergelijking met vorig jaar een stijging genoteerd in motorproblemen (+12%), problemen met koppeling en versnellingsbak (+21%) en helaas ook ongevallen (+9%). De vakantiegangers zijn meer ’s nachts gaan rijden om files te vermijden, wat het risico op een ongeval verhoogt. Daarnaast zorgt een langere reistijd ervoor dat er minder pauzes worden ingelast, er langer aan een stuk wordt doorgereden en vermoeidheid een grotere rol gaat spelen.
Motorproblemen worden vaak veroorzaakt door een probleem met de koeling. Als een wagen in de hitte stilstaat in de file, wordt de motor niet afgekoeld door de rijwind en is de kans op oververhitting dus nog groter. Tip: controleer zeker het niveau van de koelvloeistof voor vertrek.
Problemen met de koppeling komen ook vaak voor bij filerijden. De wagen is zwaarder beladen, trekt mogelijk een caravan of rijdt in de bergen. Als je dan de koppeling telkens heel langzaam of slechts een klein beetje laat opkomen, wordt die snel oververhit. De koppeling moet op dat moment namelijk harder werken. Zeker in fileverkeer, als je vaak moet ontkoppelen, is het gevaarlijk om de koppeling te laten ‘slippen’ omdat dit de koppelingsplaat kan beschadigen. De kosten kunnen hoog oplopen als je die moet laten vervangen.

Twijfelaars gaan alsnog op vakantie volgens enquête

VAB bevroeg begin augustus 5.800 Vlamingen over hun reisintenties. Daaruit blijkt dat 1 op 2 zeker nog op zomervakantie zou gaan. Ook september belooft nog een drukke maand te worden voor de VAB-Alarmcentrale, want vooral jongeren en 56-plussers, die geen schoolgaande kinderen (meer) hebben, gaan dan nog op vakantie. De enquête toont ook aan dat door de invoering van het coronapaspoort 68% van de Vlamingen zich veiliger voelen. Dat is nog meer uitgesproken bij de oudere leeftijdscategorieën.

Lees ook

Lange vakantierit? Zo kun je zelf je auto nakijken!

Waar liggen de knelpunten op je vakantieroute?

Op autovakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Vorig artikelDit zijn de leukste geocaching locaties
Volgend artikelGetest: Lynk & Co 01