verkeersproblemenFoto: Shutterstock

Heel wat landgenoten vertrekken in de komende dagen op wintersport. De heenrit zal best aangenaam kunnen verlopen want VAB verwacht geen al te grote verkeersproblemen richting skigebieden.

In de Alpen zijn de temperaturen bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Vrijdag valt er nergens sneeuw, zaterdag en zondag is er enkel in de Oostenrijkse noordkant en de centrale Alpengebieden een bescheiden sneeuwval (10 à 20cm) vanaf een hoogte van 900 meter te verwachten. De snelwegen zullen dus goed berijdbaar zijn en ook op de lokale wegen naar de skigebieden zelf worden geen grote problemen verwacht.

Frankrijk

In Frankrijk verwacht VAB weinig problemen komend weekend. Op vrijdag 17 februari zal het enkel druk zijn rond Ile-de-France (A6) tussen 11 en 21u en in de omgeving van Bordeaux (tussen 12 en 20u) en op de A62 van Toulouse naar Agen (tussen 17 en 20u). Voor de rest verwacht VAB vlot verkeer in Frankrijk.

Op zaterdag 18 februari wordt de hele dag verkeershinder verwacht in beide richtingen op de assen die de Alpen bedienen. Ook de regio Ile-de-France is weer vermijden vanaf 10u, en zijn ook de A6 (Nemours-Beaune, tussen 7 en 13u) en de A43 (Lyon-Chambéry in beide richtingen tussen 7 en 18u) te mijden.

Duitsland

Vooral in het zuiden van Duitsland kan er komend weekend veel kans zijn op files. In Beieren, in Saarland en een deel van Baden-Württemberg begint namelijk de krokusvakantie. Op vrijdag zijn de grootste files tussen 13 en 19u. De A29, A93 en A44 zijn volledig afgesloten.

Oostenrijk, Zwitserland, Italië

VAB verwacht druk verkeer in Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Tirol. De meeste drukte zal er zijn in de ochtend- en late namiddaguren op zaterdag en zondag. Typische winterse files in Oostenrijk zijn de Tauern-, Inntal- en Brenner-autobahnen, de Fernpass-route en de Tiroler, Salzburg en Vorarlberg federale wegen. In Zwitserland is dat de Gotthardroute, de toegangswegen naar de skigebieden van Graubünden, het Berner Oberland, Wallis en Centraal Zwitserland. In Italië zijn dit de Brenner-route en de wegen van de Puster-, Gardena- en Badia-valleien en de Vinschgau.

 

Lees ook

Veilig skiën doe je zo: 5 belangrijke tips!

Zo kies je de juiste skihelm

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Hoe leg je sneeuwkettingen op je auto: 7 handige tips!

Vorig artikelMag een speedpedelec inhalen in een fietsstraat?
Volgend artikelVAB waarschuwt wintersporters: ook in krokusvakantie is risico op skiongevallen groot