hagelschade noodweer Noord-ItaliëFoto: Shutterstock

De telefoon op de VAB-Alarmcentrale stond vandaag roodgloeiend. Heel wat mensen die op vakantie zijn in de regio rond het Gardameer hebben hagelschade aan hun wagen door het noodweer daar.

Het noodweer in sommige delen van Zwitserland en Noord-Italië zorgt voor een grote toevloed aan noodoproepen op de VAB-Alarmcentrale. Vooral vanuit de regio rond het Gardameer, waar hagelbollen zo groot als tennisballen uit de lucht vielen, krijgt VAB massaal meldingen van auto’s die zo beschadigd zijn dat rijden niet meer mogelijk is. Wie een VAB-Pechverhelping Europa heeft, wordt door onze medewerkers zo snel mogelijk geholpen, al zal hulp tijd vragen, want in de regio heerst grote chaos.

Heel wat extra dossiers

De zomer zorgt door de vele vakantiegangers sowieso al voor grote drukte op de VAB-Alarmcentrale, maar die wordt vandaag nog extra versterkt door oproepen vanuit Noord-Italië. Momenteel heeft VAB in één dag al meer dan 150 dossiers geopend van klanten die in de problemen zitten door het noodweer. Het gaat dan vooral om wagens waarvan de voorruit beschadigd is door de enorm grote hagelbollen. Daardoor is met de eigen wagen naar huis rijden niet meer mogelijk. Dit soort omstandigheden worden gedekt voor wie een VAB-Pechverhelping Europa heeft en dus zal VAB ervoor zorgen dat al deze mensen naar huis worden gebracht.

Autoruiten niet meer leverbaar

In normale omstandigheden wordt een auto naar een autoglascentrale gebracht voor herstelling, maar door de omvang van het noodweer is dit onmogelijk. De lokale centrales zijn overbevraagd omdat, naast alle toeristen, uiteraard ook de lokale bevolking met problemen kampt. Lokale handelaars spreken over wachttijden tot vier weken vooraleer nieuwe autoruiten opnieuw voorradig zijn. Daarop kunnen de meeste reizigers natuurlijk niet wachten. Ook vervangwagens zijn een probleem omdat ook die markt overbevraagd is en heel wat vervangwagens zelf door hagelschade zijn getroffen en dus niet inzetbaar zijn. VAB zorgt dus voor andere oplossingen.

VAB zet autobussen in

In eerste instantie worden de wagens van de getroffen reizigers veilig gestald in een centraal depot aan het Gardameer. Voor reizigers die geen hotel- of verblijfsaccommodatie meer hebben omdat hun reis erop zit, wordt een hotelkamer gezocht. In tweede instantie proberen we de reizigers zo snel mogelijk terug naar huis te brengen. Omdat de hele regio getroffen is en er plots een massa toeristen naar huis moet of wil, zitten de vluchten overvol. VAB probeert alle gaatjes in vliegtuigen te vullen en gaat ook met autobussen vanuit België de gestrande reizigers oppikken. In laatste instantie worden dan de wagens die in het depot aan het Gardameer staan weer naar België gebracht.

Chaos in de regio

Door de ongeziene schaal van schade en de grootte van het getroffen gebied is het zoeken naar oplossingen geen evidentie. Er heerst momenteel chaos in de regio. Alle reisbijstandsorganisaties in heel Europa hebben toeristen in deze populaire regio zitten en in de ruime omgeving zijn alle diensten overbevraagd. VAB heeft door jarenlange ervaring in de regio goede contacten opgebouwd met lokale partners en is ervan overtuigd dat de gestrande reizigers snel weer thuis zullen geraken.

Vorig artikelGetest: de nieuwe Jeep Avenger
Volgend artikelLange vakantierit? Te weinig Belgen pauzeren of wisselen van chauffeur