autoradio rustige muziek

Hoe kan de veiligheid in tunnels geoptimaliseerd worden? Die vraag stelden wetenschappers zich. Het antwoord: rustige muziek afspelen.

Lange tunnels zijn voor heel wat chauffeurs in zekere mate een uitdaging. Sommigen reageren claustrofobisch of moeten erg wennen aan de plotse overgang van fel buitenlicht naar een relatief donkere omgeving. Er gebeuren niet meer ongevallen in tunnels dan op gewone wegen maar als ze gebeuren zijn ze wel veel ernstiger. Hoe kun je er dan voor zorgen dat chauffeurs optimaal geconcentreerd blijven? Door het spelen van rustige muziek, zo blijkt uit onderzoek. Wetenschappers uit China, Canada en de Verenigde Staten voerden een experiment uit waarbij chauffeurs met virtual reality technieken en apparatuur die neurofysiologische metingen doet door een tunnel moesten rijden.

Gebruik gezond verstand

Wie naar rustige muziek luisterde reed het meest rustig, wie naar snellere muziek luisterde reed het hardst. Ook bij andere parameters zoals hartslag en concentratie waren de resultaten het best bij mensen die naar rustige muziek luisterden, bij voorkeur rond 70 bpm (beats per minuut). Leuk om weten maar om dan meteen te concluderen dat wie een lange autorit doet best de hele tijd naar trage muziek luistert is een andere zaak. Dit onderzoek spitste zich namelijk alleen maar toe op de tijd dat chauffeurs door een lange tunnel rijden. Sommige mensen zullen net slaperig worden als ze uren aan een stuk naar rustige muziek luisteren. Zoals vaak gebruik je best gewoon je gezond verstand. Speel de muziek die je leuk vindt, hou je altijd aan de snelheidslimieten en maak voldoende stops om even te pauzeren. Dat zorgt er voor dat je altijd alert blijft, naar welke muziek je ook luistert.

 

Lees ook

Begin uitgerust aan je vakantierit

Lange vakantierit? Zo kun je zelf je auto nakijken!

5 tips voor een verse picknick onderweg

Met de auto op vakantie? Denk aan je VAB-Reisbijstand!

Vorig artikelVAB Zomerwedstrijd
Volgend artikel5 keer de hoogte in