Italië zomer van 2020Foto: Kordula Vahle

Bijna een derde van alle Vlamingen trok in de zomer van 2020 naar het buitenland, en dan vooral naar Frankrijk. We voelden ons het meest op ons gemak in Italië, in Nederland het minst.

VAB hield begin september een online bevraging bij meer dan 6000 Vlamingen over hoe zij de zomervakantie beleefden. Daaruit blijkt dat de helft van alle Vlamingen langer dan vier nachten op vakantie ging. Drie op de tien deden dat in het buitenland, twee op de tien bleven in eigen land. Frankrijk bleek een topbestemming dit jaar. Uit de bevraging van VAB blijkt dat vier op de tien Vlamingen die naar het buitenland gingen, Frankrijk als bestemming hadden. Dat bleek eerder ook al uit het hoge aantal oproepen van VAB-Reisbijstand vanuit Frankrijk. Om naar onze bestemming te reizen kozen we vooral voor de auto. 77% van de Vlamingen die met vakantie gingen, nam de wagen; slechts 11% stapte op het vliegtuig. Vooral jongeren waren te verleiden tot een vlucht. Eén op de vijf 18- tot 30-jarigen die naar het buitenland gingen, opteerde voor het vliegtuig. Bij de oudere generatie was de mobilhome dan weer populair. 9% van de 56- tot 65-jarigen ging met de kampeerwagen op vakantie.

Uitstapjes geschrapt

85% van de respondenten geeft aan zich aan de eigen bubbel gehouden te hebben op vakantie. Dat is ook zeer duidelijk te merken aan het soort vakantieverblijf. 42% verbleef in een vakantiewoning, 15% in een eigen tweede verblijf of bij vrienden/familie, 30% koos een hotel en 10% een B&B. We maakten in de zomer van 2020 ook beduidend minder uitstapjes. 54% zegt minder musea of toeristische attracties te hebben bezocht dan andere jaren, 54% heeft minder steden bezocht en 46% heeft minder restaurants bezocht.

77% van de Vlamingen die met vakantie gingen, nam de wagen. slechts 11% stapte op het vliegtuig.

Veilig in Italië

44% van de respondenten zegt de bestemming van zijn of haar vakantie te hebben gewijzigd. Dat was vooral het geval bij jonge gezinnen. Oudere reizigers deden dat minder, maar maakten hun vakantie wel korter. De Vlamingen geven aan de coronamaatregelen ter plaatse strikt toegepast te hebben (97%). Het overgrote deel vond ook dat anderen dit deden (86%). Toch voelde bijna één op de drie vakantiegangers zich in de zomer van 2020 soms onveilig op vakantie vanwege corona. Opvallend is dat Nederland slecht scoort op dit vlak: 33% van de Vlamingen die naar Nederland gingen, voelde zich er onveilig. Italië scoort dan weer zeer goed; slechts 12% voelde zich daar onveilig.

 

Frankrijk
Spanje
Nederland
Duitsland
Oostenrijk
Italië
Ik heb er de coronamaatregelen toegepast
98%
96%
97%
99%
96%
98%
Bewoners pasten de coronamaatregelen goed toe
88%
92%
84%
93%
86%
94%
Andere vakantiegangers pasten de coronamaatregelen toe
84%
91%
79%
94%
85%
92%
Ik heb mij onveilig gevoeld vanwege corona
26%
22%
33%
25%
25%
12%

 

En het najaar?

Als we polsen naar de plannen voor de komende maanden, zien we dat er nog veel onzekerheid is wat de herfstperiode zal brengen. 26% zegt nog niet te weten of ze in de komende maanden nog vakantie gaan nemen of dagtrips zullen maken. 18% is van plan geen tripjes meer te maken en niet op vakantie te gaan. Toch zien we dat jongeren, maar ook de beroepsactieve bevolking tussen 31 en 65 jaar, nog dromen van dagtrips en zelfs langere vakanties in het buitenland de komende periode. Als men dit jaar nog voor een langere periode op vakantie zou gaan, zal dat bij 82% met de auto zijn. Slechts één op de tien overweegt om met het vliegtuig op vakantie te gaan.

 

Klik hier voor de volledige perstekst van VAB rond dit thema.

 

Lees ook

Reizen in tijden van corona, hoe verloopt dat?

Zo ga je coronaproof op reis

Frankrijk blijft de nummer 1 voor reislustige Belgen

Vorig artikelRoadtrip langs Duitse sprookjes
Volgend artikelGetest: Polestar 2