filerecord Frankrijk fileFoto: Shutterstock

Zwarte zaterdag heeft zijn naam alle eer aan gedaan, vooral in Frankrijk. Ook in Duitsland was het erg druk richting Oostenrijk.

Met 1.131 kilometer file werd kort voor de middag net niet een record gevestigd. Het filerecord voor een zwarte zaterdag staat op 1.096 kilometer file, het algemene zomerrecord in een vakantieweekend op 1.142 kilometer file. Het filerecord van een zwarte zaterdag is dus wel gebroken, het algemene record niet. Opmerkelijke cijfers, want rond Parijs en voor Lyon is het de hele dag bijzonder rustig geweest. Dat staat in schril contrast met wat er zich na Lyon en Parijs heeft afgespeeld. Richting Bordeaux liepen de wachttijden uiteindelijk op tot 3u, richting de Spaanse grens moesten vakantiegangers rekening houden met 4u wachttijd.

Veel verkeer richting Oostenrijk

Ook elders in Europa was het erg druk. Opvallend daarbij de lange files in Duitsland naar Oostenrijk. De A8 tussen München en Salzburg stond al van ’s morgens vroeg vast en die situatie is blijven aanhouden. Ook aan de grensovergang in Füssen stond een lange file. In Oostenrijk zelf liepen de wachttijden aan de Tauerntunnel en Karawankentunnel op tot meer dan een uur. Die andere vermaledijde tunnel in Zwitserland, de Gotthardtunnel, zorgde ervoor dat het geduld van de reizigers met 2,5u extra op de proef werd gesteld. Ook aan de Mont-Blanctunnel liepen de wachttijden op tot bijna 2u.

Het terugkerend verkeer verloopt vandaag dan weer opmerkelijk vlot. Er zijn wel files, maar niet in dezelfde mate als het heenreizend verkeer. Voor morgen verwacht VAB ook nog druk verkeer op dezelfde probleemroutes als vandaag, maar de verliestijden zullen fors minder hoog zijn.

 

Lees ook

Begin uitgerust aan je vakantierit

Je auto slim inladen doe je zo

Lange vakantierit? Zo kun je zelf je auto nakijken!

Met de auto op vakantie? Denk aan je VAB-Reisverzekering!

Vorig artikelVAB brengt eerste toeristen uit Noord-Italië weer naar huis
Volgend artikelDe nieuwe parkeerregels in Antwerpen in 7 vragen en antwoorden