bagage

Terwijl jij de tijd aftelt om aan boord te gaan, heeft je bagage er na je check-in op Brussels Airport al een hele reis op zitten! Een blik achter de schermen.

1. Uniek label

Bij de check-in krijgt je bagage een label met een unieke code. Daarop staat allerlei informatie over wie je bent, wat je vluchtroute is, waar je zit in het vliegtuig en noem maar op.

2. Over 8 kilometer transportbanden

De top loader – een onvermoeibare robotarm – legt je koffer in een genummerde gele bak of tote. Eenmaal in de tote zoeft je koffer over een rollercoaster aan transportbanden – goed voor acht kilometer in totaal! Onderweg bepalen tientallen scanners aan de hand van de barcode aan je koffer welke richting de tote uit moet. Op het snelste stuk van het traject – de high speed line – legt je koffer zeven meter af per seconde, goed voor 25 km/u! 

 

3. Safety first

Je koffer duikt nu de ‘kelders’ in onder de vertrekhal. De volgende halte is een strenge en volledig geautomatiseerde screening. Meldt de computer een probleem? Dan heeft een operator exact dertig seconden om te beslissen of je koffer nader onderzoek vergt. 

4. Even op ‘hotel’

Ben je altijd bij de eersten om in te checken? Dan is de kans groot dat je valies onderweg een pauze neemt in een van de Ebs’s of early baggage storages. Noem het gerust een transithotel voor vroege bagage, met in totaal zowat 1600 ‘kamers’. Zodra je vlucht nadert, gaat je koffer weer in beweging. 

 

5. Onder je voeten

Elke gate heeft zijn eigen ‘eindhalte’ of main terminal waar je koffer voorgesorteerd eindigt. Die eindhalte is ongeveer net onder je voeten aan de gate, maar dan een verdieping lager!

6. Handwerk

Hier neemt de mens het weer over: een bagageafhandelaar legt je koffer in de karretjes die, eenmaal volgeladen, als een trein voortgetrokken worden op de tarmac. 

 

7. Checken met de app

Meer en meer airlines hebben een app waarin je als passagier in real time kunt volgen waar je bagage zich bevindt. Voor hij in de bagageruimte belandt, wordt je koffer daarom eerst nog even handmatig gescand. Zo kun je het hele traject volgen, net als een pakketje van bol.com! Van check-in en bagagezaal… tot in de buik van het vliegtuig.

Leuk weetje!

Wist je dat jouw bagage mee bepaalt hoeveel kerosine een vliegtuig nodig heeft en wat de opstijgsnelheid zal zijn? De loadmaster is verantwoordelijk voor het doorgeven van allerlei cijfers aan de captain: passagiersaantallen, te verwachten belading (waaronder bagage), speciale vracht (dangerous goods), levende dieren en noem maar op. Op basis daarvan kunnen de piloten precies inschatten hoeveel het hele toestel weegt en wat dat betekent voor het opstijgen, de vlucht en de landing.

Previous articleDe bagage checklist van VAB: zo vergeet je niets!
Next articleZiek op vakantie? Reis annuleren? Dit moet je doen!