snelweg door Lyon vermijden filerecord in FrankrijkFoto: Shutterstock

De zwarte zaterdagen liggen achter ons maar toch is er in Frankrijk een record gebroken. Met 1179 kilometer file was het de drukste zomerse zaterdag ooit.

De grootste drukte op de Europese wegen ligt achter ons maar dat betekent niet dat de vakantiedrukte helemaal weg is. VAB waarschuwde nog steeds voor grote drukte en die waarschuwing was uit niet de lucht. Om 11u45 stond er in Frankrijk in totaal 1179 kilometer file, het hoogste aantal kilometer op zaterdag in de zomer ooit. Het vorige record van zaterdag 10 juli 2021 bedroeg 1142 kilometer file. De combinatie van druk heen reizend verkeer, terugkerend verkeer en ongevallen deden de filethermometer aardig in het rood gaan. Waar vorige week de grootste drukte op de route naar de Middellandse Zee lag, deed deze keer de route naar de Atlantische kust via Bordeaux ook een duit in het filezakje.

Zwarte zaterdag achterhaald?

Zowel dit record als het vorige record werd gehaald op een rode zaterdag en dus niet op een zwarte zaterdag. Is het gegeven van een zwarte zaterdag dan achterhaald? Toch niet helemaal. Op zwarte zaterdagen is het op álle Europese wegen druk. Vandaag was het in Zwitserland en Oostenrijk bijvoorbeeld druk, maar veel meer behapbaar dan de vorige twee weekends. En hoewel in kilometers in Frankrijk het record werd gebroken, lag de verliestijd wel beduidend lager. Vorig weekend bedroeg de verliestijd op het hoogtepunt van noord naar zuid 5,5 uur, vandaag was dat 4 uur. De files waren dus minder dens, er was minder stilstaand verkeer en de files raakten sneller opgelost.

Ook druk in Duitsland

Niet alleen in Frankrijk was het erg druk, ook in Duitsland werd er stevig gebumperd. In het noorden liepen de wachttijden op de A7 richting Hamburg voor het verkeer uit Scandinavië op tot 1,5 uur. Op de A8 Karlsruhe – München en verderop München – Salzburg kwam er telkens een uur bij. Ook aan de grensovergang bij Füssen stonden er lange files, net als op da aansluitende Fernpas in Oostenrijk. Ook op de Brennersnelweg van en naar Italië was het vandaag erg druk.

 

Lees ook

Begin uitgerust aan je vakantierit

Je auto slim inladen doe je zo

Lange vakantierit? Zo kun je zelf je auto nakijken!

Met de auto op vakantie? Denk aan je VAB-Reisverzekering!

Vorig artikelNiet te missen in Puglia, de hak van de Italiaanse laars
Volgend artikelVakantiekiekjes uit de oude doos