Puglia© Heikki Verdurme

Puglia strekt zich uit van de hiel tot de hak van de Italiaanse laars. Het is de ideale reisbestemming voor wie het authentieke Italië wil opsnuiven. Hier vind je kunst en cultuur, idyllische heuvellandschappen bezaaid met olijfbomen en wijngaarden, bochtige wegen, slaperige dorpjes en een lange afwisselende kustlijn met uitgestrekte stranden, woeste rotskusten en een turquoise zee.

Volare in Polignano a Mare

Pal naast de zee tref je het metershoge standbeeld van Domenico Modugno, zanger van de wereldhit Nel blu dipinto di blu. Met dat liedje won hij in ’58 het Festival van San Remo en zo veroverde hij de wereld met zijn ode aan de blauwe ogen van een meisje, en naar verluidt ook aan de azuurblauwe zee van Puglia. De binnenstad lijkt wel uit de rotsen gehouwen. De witgekalkte huizen staan op de rand van metershoge kliffen. Je slentert er door schilderachtige straten en steegjes die je naar panoramische terrassen brengen met een prachtig uitzicht op zee en op de lager gelegen grotten.

 

Zonnen op het strand van Monopoli

Een van de mooiste badplaatsen van Puglia! Maar breng eerst een bezoekje aan de Cattedrale Madonna della Madia uit de twaalfde eeuw, die eeuwen later werd voorzien van een weelderig barok interieur. Flaneer door het labyrint van kronkelige steegjes, je komt geheid uit op de Lungomare Santa Maria, een boulevard op de stadswallen langs de zee. Daar ligt het Castello Carlos V, een zestiende-eeuwse burcht die naar onze Karel V is genoemd. In die tijd beschermde ze de stad tegen zeerovers, nu vinden er culturele evenementen plaats. Een paar stappen verderop ontdek je de middeleeuwse haven met kleurrijke dobberende vissersbootjes, geflankeerd door historische gebouwen. Net een ansichtkaart.

 

Trulli spotten in de Valle d’Itria

Landinwaarts vind je de Itriavallei. Tussen glooiende graanvelden en olijfboomgaarden zie je al de eerste kegelvormige, ronde kabouterhuisjes. De trulli waren de typische witte kalkstenen woningen van arme boeren. Een ronde constructie met daarbovenop een zelfdragend kegelvormig dak. Simpel en stevig. Er kwam geen cement aan te pas, alleen losse stenen.

 

Alberobello, officiële trulli-hoofdstad

Langs de slingerende straatjes van Alberobello liggen wel duizend van die trulli, onderverdeeld in twee wijken. Ze trekken dan ook busladingen toeristen aan die het stadje overspoelen. Vanuit de Rione Aia Piccola-wijk ontsnap je aan de grootste drukte en krijg je een perfect uitzicht. De oudste trulli waren woningen van straatarme landarbeiders. Ze zijn sober, bestaan uit maar een kamer en hebben niet eens een raam. Naarmate de welvaart toenam werden ze groter en bouwde men zelfs verschillende trulli naast elkaar. Het vrolijk ogende lichtgrijze puntdak is steevast versierd met mysterieuze symbolen, mogelijk om het boze oog buiten de deur te houden.

 

Locorotondo, balkon van de Itriavallei

Op zowat tien minuten rijden van de toeristendrukte tref je boven op een heuvel het charmante middeleeuwse stadje Locorotondo. Het dankt zijn naam aan het cirkelvormige stratenpatroon – in het Latijn locus rotondus. Bij de oude ingangspoort aan de Piazza Vittorio Emanuele passeer je de Giardini Pubblici, het stadspark, met een spectaculair uitzicht op het achterliggende landschap in de vallei, met hier en daar nog trullihuisjes, olijfbomen en wijngaarden. Als je de stadpoort doorloopt ontdek je een aangenaam, rustig plaatsje met smalle straten, lieflijke huisjes en aardige mensen. Tip: ga er ’s avonds naar toe. Overdag is het er uitgestorven.

 

Het witte stadje Ostuni

Je ziet de Città Bianca al van ver liggen, hoog op een heuvel. Hagelwitte huisjes, een gigantische witte vestingmuur en een kathedraal, die er majestueus bovenuit torent. Je parkeert aan de rand van de stad en maakt een hele klim naar het centrum, maar die wordt ruimschoots beloond met een riant uitzicht over uitgestrekte olijfgaarden, trulli en de Adriatische zee in de verte. De vijftiende-eeuwse barokke kerk heeft een laatgotische façade met een prachtig roosvenster. Neem je tijd en dwaal door het oude centrum. De koffie op het terras van Caffè Garibaldi aan de centrale Piazza della Libertà is niet te versmaden.

 

Potten uit Puglia

Op het hoogste punt van het plaatsje ligt het veertiende-eeuwse Castello Episcopio, waarin een keramiekmuseum is gevestigd. Hier wordt de geschiedenis verteld van de plaatselijke pottenbakkerskunst, waarvoor Grottaglie wereldberoemd is. Je slentert er door de Quartiere delle Ceramiche, een wijk met talloze winkeltjes en pottenbakkerijen waar je de ambachtslieden aan het werk kunt zien. Ze maken kunstig beschilderde voorwerpen in vrolijke kleuren.

 

Lecce, het Firenze van het zuiden

Op je wandeling door de autovrije straten van de binnenstad ontdek je schitterende gebouwen, kerken met fraaie barokke façades en dito interieurs. Aan het Piazza Sant’Oronze, het grote centrale plein in het oude centrum, staat een gigantisch Romeins amfitheater uit de tweede eeuw, dat plaats bood aan zowat twintigduizend toeschouwers. Een paar honderd meter verderop bevinden zich de restanten van een Romeins theater uit de tijd van keizer Augustus. De Via Vittorio Emanuele brengt je naar de Piazza del Duomo. Het is een schilderachtig plein, waar de barok uitbundig feestviert met gebouwen als het Palazzo del Seminario, het bisschoppelijk paleis en de Dom met zijn hoge klokkentoren. Bij goed weer zou je over de Adriatische Zee zelfs de bergen van Albanië kunnen zien. In de levendige straten valt je oog ongetwijfeld op de vele winkels waar figuurtjes van papier-maché worden gemaakt en verkocht. Dat blijkt een eeuwenoude traditie te zijn. In het Castello di Carlo V, aan de rand van het oude centrum, is zelfs een heel museum aan die cartapesta gewijd.

 

Puglia praktisch

Erheen Puglia heeft twee luchthavens die vanuit België gemakkelijk te bereiken zijn: Bari en Brindisi.

Beste reisperiode Je kunt heel het jaar door naar Puglia, maar in de zomer kan het er erg heet worden. Ideaal zijn de maanden voor en na de zomervakantie.

Ter plaatse Puglia strekt zich uit van de hiel tot de hak van de Italiaanse laars. Je ontdekt de regio het best per huurauto.

Goed verzekerd Reis het hele jaar door zorgeloos met een VAB-Reisverzekering.

Tip Tanken in Italië doe je voordelig met de VAB-Tankkaart van Esso, gratis als je klant bent van VAB.

Vorig artikelViaduct van Vilvoorde: hinder vanaf midden augustus
Volgend artikelZomers filerecord in Frankrijk gebroken