wintersport sneeuw drukteFoto: Shutterstock

Voor het eerst loopt de paasvakantie van het Nederlandstalig onderwijs niet meer samen met die van het Franstalig onderwijs. Toch was er slechts een lichte daling van het aantal oproepen op de VAB-Alarmcentrale. Vlamingen hebben dus meer gereisd.

VAB Reisverzekering werkt samen met meer dan 500 reiskantoren verspreid over heel België en biedt dus dekking aan inwoners van zowel Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als Wallonië. Nu de paasvakantie in het Nederlandstalig onderwijs niet meer gelijk loopt met die van het Franstalig onderwijs (daar start de vakantie op 29 april) was de vraag of het een meer rustige paasvakantie zou worden op de VAB-Alarmcentrale. Wie kinderen heeft in het Franstalig onderwijs is de afgelopen twee weken niet op vakantie geweest en zou dus ook niet kunnen opduiken in de pech- of ongevalstatistieken van VAB Reisverzekering.

Toch had VAB het zekere voor het onzekere genomen en met de reislust van vorig jaar in het achterhoofd het aantal bijstandsverleners lichtjes verhoogd. Dat bleek geen overbodige luxe, want de paasvakantie bleek aardig druk. Met slechts een lichte daling van 7,5 % van het aantal oproepen kunnen we maar één conclusie trekken: de Vlaming was bijzonder reislustig. Het lagere aandeel van Waalse reizigers werd bijna helemaal opgevuld door dossiers voor Vlamingen.

Opmars van zonvakanties

Uit een eerdere bevraging van VAB bleek dat de paasvakantie (17,2 %) na de krokusvakantie (27 %) de meest populaire vakantie is om op wintersport te gaan. De paasvakantie is echter in de laatste jaren meer en meer geëvolueerd van een pure wintersportvakantie naar een vakantieperiode waarin ook veel naar de zon gereisd wordt. Vooral als de winter lang en grijs aanvoelt, wat dit jaar door de natte maand maart zeker het geval was, zoeken mensen steeds vaker de zon op. Hoewel de hoofdmoot van het aantal oproepen nog steeds uit de wintersportlanden komt, staan in de top 10 ook landen als Spanje, Thailand, Egypte en Zuid-Afrika.

Minder medische dossiers

De sneeuwcondities waren in veel skigebieden nog zeer goed. Er was regelmatig verse sneeuw, zeker in de gebieden boven de 2000 meter. Ook plekken die in de winter nauwelijks sneeuw zagen, kregen plots nog een dik wit pak cadeau. Die goede condities zorgden er mee voor dat het aantal medische dossiers met 14 % daalde. Het aantal repatriëringen lag 30 % lager dan in 2022, wat wijst op minder ernstige breuken.

Auto blijft populair voor wintersport

VAB peilde aan de start van het winterseizoen al naar het transportmiddel dat gebruikt wordt om op wintersport te gaan. Daaruit bleek dat 3 op de 4 Vlamingen (74%) die op wintersport gaan, dit met de wagen doen. 13% kiest voor de bus, 9% voor het vliegtuig. Die grote voorkeur voor de wagen bleek ook uit de pechstatistieken in de paasvakantie want daar zagen we maar een daling met 6 %. Problemen met banden zijn veruit de grootste bron van pech (28 %). Een trend die we bij VAB al een paar jaar zien. Reizigers vertrekken te vaak met banden die in slechte conditie zijn of waarvan de bandendruk niet optimaal is. Nochtans zijn beide zaken makkelijk te checken en erg belangrijk voor de veiligheid. Verder valt het op dat er 63 % meer oproepen waren voor glasbraak. Het aantal reizigers dat te maken kreeg met dieven steeg dus significant. VAB hoopt dat dit geen voorbode is voor de zomervakantie.

 

Lees ook

Met deze tips kies je de juiste skihelm

Met de auto op wintersport? Denk aan deze veiligheidstips

Hoe leg je sneeuwkettingen op je auto: 7 handige tips

Vorig artikelDe perfecte cruise: tips van Vlaams kapitein Kevin Beirnaert
Volgend artikelHoe moet je reageren op prioritaire voertuigen?