Op cruise tips van een cruisekapiteinHolland America Line

Een cruise is al een unieke vakantieformule, maar met de insidetips van een Vlaamse cruisekapitein maak je er een nog mooiere reis van.

Op cruise tips van een cruisekapiteinDe Oost-Vlaming Kevin Beirnaert (43) kent de fascinatie van reizen met een schip als geen ander. Hij werkt al 17 jaar bij cruisemaatschappij Holland America Line, sinds 2019 zelfs als kapitein. Hoe maak je van je eerste cruise een geslaagde trip? En hoe haal je als ervaren cruiser nog meer uit je volgende reis? De gouden tips van kapitein Kevin Beirnaert!

Voor het eerst op cruise

Welke bestemmingen zijn aanraders?

Kevin: “Boek de eerste keer een korte cruise van één week, dicht bij huis, bijvoorbeeld naar de Middellandse Zee of de Noorse fjorden. Dat is goedkoper en voelt nog min of meer vertrouwd aan. Als het toch zou tegenvallen, dan zit je niet aan de andere kant van de wereld.”

Wat als je bang bent om zeeziek te worden?

Kevin: “Kies een hut op halve hoogte, dus op de middelste dekken. Neem als dat kan ook een hut in het midden van het schip: hoge golven voel je daar het minst. Cruiseschepen hebben in ieder geval stabilisatoren die bewegingen tegengaan.”

Help, zo’n mensenmassa aan boord!

Kevin: “Ondanks dat er 2000 of meer mensen aan boord zijn, valt de drukte goed mee. Want niet iedereen is op hetzelfde moment op dezelfde plaats. Als je zeker af en toe rust wilt om naar de zee te kijken of om ongestoord fjorden te fotografen, dan neem je het best een balkonhut. Roomservice is trouwens inbegrepen. Handig als je de levendige restaurantsfeer eens wilt overslaan.”

Wat zeker meenemen?

Kevin: “Een verrekijker om naar zeevogels, dolfijnen, de kustlijn of schepen te kijken. Een goed boek voor op het promenadedek. En naar exotische oorden neem je het best ook wat cash geld mee (dollars of euro’s), dat is soms veiliger dan een creditcard.”

 

Tips voor meer ervaren cruisers

Bouw ruimte in

Kevin: “Boek niet alles op voorhand vol met excursies en diners. Anders heb je het gevoel dat je van alles moét doen, ook als het weer tegenvalt. Bouw, zeker op een langere cruise, ruimte in voor improvisatie of de goesting van het moment.”

Blijf een paar dagen ter plaatse

Kevin: “Combineer je cruise met een verblijf in je vertrek- of ontschepingshaven, bijvoorbeeld een paar dagen Rome of Istanbul, mijn persoonlijke aanrader. Of ga naar Disneyland als je in de Caraïben vaart. Zo bezoek je niet alle bestemmingen even vluchtig. En bestudeer de vaarroutes: sommige cruises blijven meer dan één dag op een bepaalde plaats.”

Focus op de vaarbeleving

Kevin: “Een cruise is meer dan de bestemmingen die je aandoet en entertainment aan boord. Je kunt ook langs mooie kusten varen. Eén van mijn mooiste ervaringen was tot op 500 meter driften van de Pio XI-gletsjer in Chili bij zonsopgang. Als je dan de reacties van de gasten ziet… daar doe je het voor! En sommige havens zijn prachtig: Valletta op Malta is een moeilijke haven, maar het lijkt alsof je de middeleeuwen binnenvaart.”

Blijf dromen

Kevin: “In Frans-Polynesië beland je in een heel andere wereld. In Moorea, Nuku Hiva of Bora Bora is de natuur echt ongerept. Het is er heel rustig, niets of niemand is gehaast en je ontdekt er een enorme joie de vivre.”

Vorig artikelIk ga op reis en ik neem mee… de vernieuwde VAB-Reisverzekering
Volgend artikelDrukte op VAB-Alarmcentrale ondanks gesplitste paasvakantie