milieuzones in Spanje ZBEFoto: Shutterstock

Vanaf 1 januari 2023 voeren zo’n 150 Spaanse steden een vaste milieuzone in. De meest vervuilende wagens mogen dan niet meer in het centrum rijden.

Een nieuwe wet verplicht Spaanse steden met meer dan 20.000 inwoners om luchtvervuiling aan te pakken. Het invoeren van milieuzones in Spanje, zonas de bajas emisiones (ZBE), maakt daar deel van uit. Die milieuzones moeten in werking treden bij ernstige luchtvervuiling, maar in steden met meer dan 50.000 inwoners zijn ze permanent. Tot nu toe waren Madrid en Barcelona de enige steden met een milieuzone. Daar komen er nu dus een pak bij, of dat is toch de bedoeling, want heel wat steden zijn nog niet klaar met hun plannen.

Wat zijn de toegangsvoorwaarden?

Auto’s krijgen een sticker naargelang van hun uitstoot. Steden kunnen wagens met een bepaalde sticker weren uit hun centrum. Ze kunnen ook verplichten dat wagens met een bepaalde sticker enkel nog mogen parkeren in openbare parkeergarages en dus niet meer op straat. Welke auto’s al dan niet toegang krijgen, staat aangeduid op een verkeersbord dat ook het begin van de milieuzone aanduidt. De toegangsvoorwaarden kunnen verschillen van stad tot stad. Wie een zone inrijdt zonder sticker of met een foute sticker, riskeert een boete van 200 euro. Wie geen vignet heeft, kan een boete vermijden door de wagen aan de rand van de stad te parkeren en te voet of met het openbaar vervoer verder te reizen.

Welke vignetten zijn er?

Blauw – 0: geen uitstoot.

Groen-blauw – eco: hybride en op gas rijdende voertuigen die voldoen aan de criteria van de groene sticker.

Groen – C: Benzinevoertuigen met euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen met euronorm 6.

Geel – B: Benzinevoertuigen met euronorm 3 en dieselvoertuigen met euronorm 4 of 5.

Geen vignet: Benzinevoertuigen met euronorm 1 en 2 en dieselvoertuigen met euronorm 1,2 en 3 krijgen geen sticker.

Wat met toeristen in de milieuzones in Spanje?

Huurwagens beschikken in de meeste gevallen over een milieusticker. Voor wie met de eigen wagen reist, is er wat onduidelijkheid. Hoewel Spanje een populair vakantieland is, is het momenteel nog niet mogelijk om als buitenlandse chauffeur een milieusticker voor je wagen te kopen voor de milieuzones in Spanje. In Barcelona kun je daarvoor een voorlopige vergunning aanvragen, maar hoe men in andere steden zal omgaan met buitenlandse bezoekers is niet helemaal duidelijk. De overheid opperde in het verleden dat de milieuvignetten uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken ook geldig zijn. De classificaties van die vignetten lopen echter niet gelijk met die van Spanje. Vooral bij het Duitse vignet zal de controle moeilijk verlopen. In Duitsland krijgen benzinewagens met euronorm 1 tot en met 6 een groen vignet, terwijl dat in Spanje drie verschillende categorieën zijn. Onmogelijk dus om dat als politieagent te controleren. Voor Belgische reizigers is het een optie om een Frans milieuvignet te kopen. Daarmee heb je meteen de nodige vignetten voor Frankrijk én Spanje.

Vergelijkingstabel benzinewagens

Euro 3
Euro 4
Euro 5
Euro 6
Spanje
B (geel)
C (groen)
C (groen)
C (groen)
Frankrijk
3 (oranje)
2 (geel)
1 (paars)
1 (paars)

Vergelijkingstabel dieselwagens

Euro 3
Euro 4
Euro 5
Euro 6
Spanje
geen vignet
B (geel)
B (geel)
C (groen)
Frankrijk
4 (bruin)
3 (oranje)
2 (geel)
1 (geel)

Bij elektrische voertuigen komt de Franse categorie 0 (groen) overeen met de Spaanse categorie 0 (blauw).

Tip

Wie het aankoopproces van het Franse milieuvignet liever in het Nederlands doorloopt of niet graag betaalt met een kredietkaart, kan het vignet voor een meerprijs aankopen via de webshop van VAB.

Vorig artikelDit zijn de beste skigebieden voor beginners
Volgend artikelWelke impact heeft het capaciteitstarief op elektrisch rijden?