marterschadeFoto: Shutterstock

Knagende marters veroorzaken steeds vaker schade aan auto’s. VAB kreeg vorig jaar 7 procent meer oproepen voor marterschade. Ook de kosten voor reparaties stijgen sterk.

Ook in 2021 hebben marters er vrolijk op los geknabbeld. In 2020 zag VAB al een sterke stijging in het aantal gevallen van marterschade aan wagens en vorig jaar kwam daar nog eens 7 procent bovenop. Pechgevallen veroorzaakt door steenmarters komen steeds vaker meer verspreid over het hele jaar voor, terwijl dat vroeger vooral in het voor- en najaar was. Het is dus duidelijk een toenemend fenomeen dat zich niet meer beperkt tot bepaalde periodes. VAB-Pechbijstand ziet het aantal gevallen van marterschade elk jaar toenemen. Sinds 2016 is het aantal pechgevallen meer dan verdrievoudigd.

Hogere kosten

Ook de schadekost loopt verder op. Vooral bij elektrische voertuigen laat zich dat merken. De kost van marterschade bedraagt soms meer dan  3.000 euro als bijvoorbeeld de hoogvoltkabel van een hybride wagen doorgeknaagd wordt. De prijs van de installatie van een marterverjager (339 euro) wordt dan echt wel het overwegen waard als je in een risicogebied woont. In dit geval zijn dat specifieke delen van Wallonië, Limburg of Vlaams-Brabant, en sinds dit jaar ook Antwerpen, waar VAB een stijging van 52 procent optekent. De verdeling van de meldingen van marterschade ziet er als volgt uit:

  • Wallonië: 51%
  • Vlaams-Brabant: 15%
  • Limburg: 14%
  • Brussel: 10%
  • Antwerpen: 7%

 

Tip

Wie in een risicogebied woont kan met een paar ingrepen marterschade proberen te voorkomen. Hier lees je 5 concrete tips.

Previous articleBlue Monday? In deze landen word je gelukkig!
Next articleElektrisch rijden: waar kan ik onderweg laden?