Brussel fietsen

In Brussel trap je gemakkelijk van levendige chaos naar oases van rust en alles daartussenin. Zelfs voor fietsavonturier Jenni heeft de hoofdstad nog verrassingen in petto. Trap in haar fietssporen en ontdek zelf een van de nieuwe routes die de hoofdstad door de bril van de fietser laten zien.

Na een jaar fietsen door Zuid-Amerika koos Jenni Brussel als woonplaats. Daar beperkt ze het fietsen vooral tot haar woon-werktraject. “Maar het is juist interessant om de stad ook eens verder te verkennen met de fiets”, beaamt ze. De nieuwe fietslussen laten een stad in beweging zien en tonen hoe tweewieler en hoofdstad in heden en verleden vervlochten zijn.

Rust en ruimte

De fietslus die Jenni aflegt, varieert van de bedrijvigheid van de Beurs, het Weststation en de markt rond de slachthuizen tot de dorpse gezelligheid van de historische kern van Anderlecht en de groene ruimte eromheen. Ze verbaast zich regelmatig over de rust en de ruimte die zo dicht bij het centrum te vinden zijn.
Vooral het Astridpark valt in de smaak. Het heldere water in de kleine vijvers blijkt onweerstaanbaar. “Koud als een bergmeertje”, aldus Jenni tevreden pootjebadend. Na een aaneenschakeling van groene wijken en parken komt het stadsgevoel in het Vijverpark weer dichtbij. Hoge woonblokken steken af tegen het groen. De kwakende eenden en fluitende vogels maken het geruis van de Brusselse ring meteen goed.

Klein en divers

De streetart op de steunpilaren van de autostrade, met onder meer een gigantisch portret van Stromae, vormt een onverwacht miniopenluchtmuseum. “Een verrassende locatie”, zegt Jenni, de kleurrijke afbeeldingen bewonderend. “Je zou eerst kunnen picknicken in het rustige Astridpark en dan hier een beetje sightseeën.”
Vervolgens overheerst het landelijke karakter weer in het glooiende landschap van de Pedevallei en de moerassen, weilanden en moestuinen van natuurreservaat Vogelzangbeek. Op het lange fietspad langs het kanaal – een ware luxe voor de fietser – doemt de stad weer op. “Deze lus laat zien dat Brussel uiteindelijk toch klein en vooral heel divers is”, concludeert Jenni, zorgeloos over het asfalt zoevend. “Dat alles dichtbij is en beter bereikbaar per fiets dan je denkt.”

Brussel fietst!

Stap op je fiets en verken Brussel, van historisch stadscentrum tot de negentien gemeenten. In vier routes beleef je Brussel in volle beweging en zie je hoe wonen, werken en leven hun sporen nalieten in het landschap van de stad. Laat je benen draaien langs oude dorpskernen en volkswijken tot brede boulevards, waterwegen en lommerrijke stadsparken. Ervaar zelf hoe het is om te fietsen in Brussel, en ontdek hoe de fiets stilaan zijn plaats in de stad herovert. Tip: Combineer je fietstocht met een bezoek aan het Velomuseum (tot 7 juli) en de ‘Velomuseum on Tour’-expo in Muntpunt (28 mei tot 11 juli). Ontdek ook onze favoriete adresjes in de hoofdstad.
De vier fietsroutekaarten zijn vanaf 1 juni gratis te verkrijgen in Muntpunt (Munt 6, 1000 Brussel) of online te raadplegen via RouteYou. De fietsroutes zijn samengesteld door gidsenorganisaties Brukselbinnenstebuiten, Cactus Brussel à vélo en het AMVB.

Vorig artikelZo bescherm je je huid tegen de zon
Volgend artikelKinderzitje op een elektrische fiets? Hier moet je op letten!