Game of Thrones

Ontroostbaar omdat het straks onherroepelijk gedaan is met Game of Thrones? Misschien kan een reisje naar Noord-Ierland de pijn verzachten. Welkom in Westeros!

Wist je dat 80% van de serie Game of Thrones opgenomen werd in Noord-Ierland? Net als Vlaanderen een voorschoot groot, maar de makers vonden er alles wat ze nodig hadden.

Winterfell

Hoogtepunt van een rondreis langs ‘GoT’-locaties is natuurlijk Castle Ward, beter bekend als Winterfell. Tegenwoordig is het de zelfverklaarde broer van Ned Stark die er de honneurs waarneemt. In origineel Stark-tenue leer je omgaan met pijl en boog. Wie slecht presteert, wordt genadeloos onthoofd. Let wel, verwacht je niet aan een exacte kopie van Winterfell. Veel van wat je op het scherm ziet, is computerwerk. In de buurt van Castle Ward vind je nog meer filmlocaties, zoals de boom waaronder Robb en Talisa huwden.

The Dark Hedges

Een van de meest gefotografeerde plekken in Noord-Ierland en sinds een achttien seconden durend gastoptreden in ‘Game of Thrones’ zo mogelijk nóg magischer – of hoe een rij eeuwenoude beuken het schopt tot Kingsroad.

Wist je trouwens dat… Dubrovnik als decor diende voor King’s Landing?

Tien deuren

Een zware storm velde enkele bomen van de Dark Hedges. Van het hout van de gesneuvelde beuken werden tien prachtig gegraveerde deuren gemaakt, elk één aflevering van seizoen 6 vervattend. Je vindt ze vlak bij filmlocaties, in pubs, hotels en restaurants.

De kust van Dorne

Je zou het niet verwachten, maar ook het zuiderse Dorne werd in Noord-Ierland ingeblikt. Op zonnige dagen doet het strand van Portstewart – eigendom van de National Trust – de noordkust een gouden lint om. Het is hier dat Jaime Lannister samen met Ser Bronn aan land kwam om zijn ‘nichtje’ Myrcella terug te brengen naar King’s Landing. Eettip: Harry’s Shack, genesteld tussen de duinen en met houtkachel voor de koukleumen.

Dragonstone Cliffs

Aan de adembenemende kust bij Murlough Bay – in de serie Slavers Bay – rijst de klif Fair Head bijna tweehonderd meter boven de zee uit. Perfecte startbaan voor een stel draken, toch?

Loras Tyrell vs. Brienne of Tarth

In seizoen 2 van ‘Game of Thrones’ trekt Catelyn Stark naar het kamp van Renly Baratheon om er te pleiten voor een alliantie met haar zoon Robb. Er vindt op dat moment een tweekamp plaats tussen koningin Margaery’s broer Loras Tyrell en de op dat moment nog onbekende Brienne of Tarth. De plek waar deze scène werd opgenomen is een oude steengroeve, Larrybane Quarry, die dienstdoet als parking voor de populaire Carrick-a-Rede touwbrug iets verderop.

Iron Islands

Het kleine vissershaventje van Ballintoy werd gebruikt voor de scène waarin Theon Greyjoy na jaren terugkeert naar de Iron Islands.

Games of Thrones en Titanic

Het merendeel van de serie werd opgenomen in de Titanic Studios in Belfast, een enorme hal waar ooit schepen hun laag verf kregen. Een aanrader is het nabijgelegen Titanic Hotel, ondergebracht in het voormalige hoofdkwartier van Harland & Wolff, bouwers van het betreurde schip. Bezoek zeker het Titanic museum en drink een pint met de locals in Belfasts Cathedral Quarter.

Game of Thrones

Niet te missen: Giant’s Causeway

Als je toch in Noord-Ierland bent, sla dan de Giant’s Causeway niet over: duizenden basalten pilaren als traptreden naar de Atlantische Oceaan. Hoewel een prachtige tot de verbeelding sprekende locatie, werd deze plek niet gebruikt in ‘Game of Thrones’ wegens te herkenbaar.

 

Noord-Ierland praktisch

Erheen Vanuit Brussel zijn er verschillende rechtstreekse vluchten naar Dublin. De autorit tot Belfast duurt zo’n twee uur.

Overnachten Heerlijk overnachten en lekker tafelen doe je bij Bushmills Inn aan de Causeway kust en bij Titanic Hotel in Belfast.

Toeristische info ireland.com/nl-be

Tip Download de (gratis) Game of Thrones Filming Locations app.

Nog meer Game of Thrones

Ook in het Kroatische Dubrovnik strijken de camera’s van Game of Thrones regelmatig neer. Zin om een in levensecht decor rond te lopen? Met deze tips maak je er een toptrip van!

Vorig artikelKinderzitje op een elektrische fiets? Hier moet je op letten!
Volgend artikelGetest: Toyota Corolla