Bereken jij jouw autoroute met Google Maps? Dan kan je voortaan ook voor de meest brandstof- of energiebesparende route kiezen. Op die manier optimaliseer je je verbruik, bespaar je geld en verlaag je je CO2-uitstoot.

Naast de snelste route, krijg je bij Google Maps vanaf nu ook de meest brandstof- of energiebesparende route te zien. Die optie is weliswaar bijna altijd trager, ze is ook goedkoper én milieuvriendelijker. Hoe dat nu concreet werkt? Google Maps berekent op basis van het type weg, de snelheid en de verkeersdrukte of een andere route ecologischer is. De app geeft dan aan hoeveel langer die route is en hoeveel brandstof of elektriciteit je ermee bespaart. De berekening is afhankelijk van het type motor: benzine, diesel, hybride of elektrisch, waardoor de route kan verschillen per voertuig. Een dieselwagen is bijvoorbeeld efficiënter bij een hogere snelheid, terwijl een hybride wagen beter rendeert in start-stopverkeer. Google meent met deze nieuwe functie één miljoen ton CO2-uitstoot te kunnen besparen. Da’s het equivalent van 200.000 wagens die elk jaar van de weg worden gehaald.
De milieuvriendelijke routes zijn vanaf vandaag beschikbaar in België en bijna 40 andere landen in Europa.

Tip: Wie met een elektrisch voertuig rijdt, kon in Google Maps al zoeken naar de dichtstbijzijnde laadstations. Vaak krijg je daarbij ook informatie over welk soort wagens je er kan opladen, de laadsnelheid en kan je zelfs zien of er op dat moment een plaatsje vrij is.

Lees ook

Elektrisch op vakantie: trager rijden en toch sneller aankomen
Handige tips om brandstof te besparen
De 10 geboden van ecorijden

Vorig artikelBelgië zoals je het nog nooit zag
Volgend artikelOp roadtrip door de Dordogne