Duits milieuvignet

In heel wat Duitse steden heb je een milieuvignet nodig om met de wagen tot in het centrum te mogen rijden. Ga je op reis naar Duitsland? Lees hier of je een milieuvignet nodig hebt.

Wat zijn milieuzones en het Duits milieuvignet?

Om de luchtkwaliteit te verbeteren weigeren heel wat Duitse steden de toegang tot hun centrum voor wagens die te vervuilend zijn. Deze stadscentra of bepaalde gebieden werden daardoor milieuzones of ‘Umweltzones’.

Afhankelijk van de vervuilingsgraad van je wagen krijgt deze een groen, geel of rood vignet aangewezen. Het begin en het einde van de milieuzones wordt aangeduid met een verkeersbord. Daarop staat ook vermeld welke kleuren het centrum binnen mogen. Wie geen milieuvignet heeft en toch door een milieuzone rijdt, riskeert een boete.

Waar is een Duits milieuvignet verplicht?

Het aantal steden waarin het Duits milieuvignet verplicht is, neemt jaarlijks toe. In die steden wordt de rode sticker nergens meer toegelaten. Ook de gele sticker wordt amper nog getolereerd. Een actueel overzicht van de steden en hun milieuzones vind je hier.

Voor wie is het verplicht?

Alle Duitsers, maar ook buitenlandse toeristen die door een milieuzone rijden moeten het juiste milieuvignet op hun voorruit hebben. Het milieuvignet is niet nodig voor motoren, oldtimers ouder dan 30 jaar en houders van een Europese Gehandicaptenkaart.

Je hebt dus geen milieuvignet nodig als je enkel op de Duitse snelwegen rijdt.

Waar kun je een Duits milieuvignet kopen?

In België

VAB biedt momenteel enkel groene vignetten aan. Je kan deze online kopen in de webwinkel van VAB.

In Duitsland

In Duitsland zelf kan je het milieuvignet kopen in de TÜV-kantoren en in tankstations die de bevoegdheid hebben om een uitlaatgastest uit te voeren. Zorg wel dat je het vignet hebt voor je een milieuzone binnenrijdt.

Hoe lang is het Duits milieuvignet geldig?

Het Duits milieuvignet is gekoppeld aan je nummerplaat en blijft onbeperkt geldig. Als je de wagen verkoopt, moet de nieuwe eigenaar een nieuw vignet aankopen aangezien de nummerplaat dan wijzigt. Als je voorruit vervangen wordt, krijg je een gratis vervanging, op voorwaarde dat je de achterzijde van het vignet hebt bewaard.

Niet enkel in Duitsland

Steeds meer Europese steden voeren milieuzones in. Meer info over de verschillende milieuzones kun je hier vinden.

Vorig artikelNew York in 8 tips
Volgend artikelDe kilometerheffing voor vrachtwagens in vraag en antwoord