Een citytrip naar New York geeft je een dosis knetterende energie. Een smeltkroes van culturen en mensen waar toeristische toppers en nieuwe parels vragen om ontdekt te worden.

1. De skyline van New York

Heel wat mogelijkheden om de skyline van New York te bekijken. Op de Top of the Rock bovenop het Rockefeller Center heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Het nieuwe One World Trade Center biedt hetzelfde, maar dan hoger en overdekt. Mag het spectaculairder, maar ook een stukje duurder, dan kun je een helikoptervlucht boeken.

2. Groen in New York

Met z’n 4 kilometer lengte is Central Park meer dan zo maar een hoopje bomen en gras. Er zijn plekken waar je nog nauwelijks het geluid van toeterende taxi’s en ambulances hoort. Fietsen in de straten van New York is geen pretje, maar hier kan het wel. Op zoek naar iets anders? Probeer dan The High Line. Een oude verhoogde spoorbedding is er omgevormd tot een groene wandelstrook tussen de gebouwen door.

3. Streetfood

Eerst en vooral: een hotdog smaakt nergens zo lekker als in New York. Ook onze Belgische wafels kom je op heel wat straathoeken tegen bij Wafels & Dinges. Maar wie echt hip is, zoekt zijn eten in een foodhall, waar verschillende kleine standjes een waaier van gerechten aanbieden. Gansevoort Market is een mooi voorbeeld van zo’n foodhall. Ook de keten Sweetgreen dat zich specialiseert in de gezonde hap is lekker trendy.

4. 11 september

De gebeurtenissen van 11 september veranderden niet alleen New York, maar de hele wereld. Amerikanen hebben gevoel voor drama, maar bij het 9/11 Memorial zijn ze bijzonder ingetogen te werk gegaan. Ook het bijhorende ondergrondse museum dat opgebouwd is rond de oude fundamenten van de Twin Towers is een essentiële stop die naar de keel grijpt. Voorkom lang aanschuiven door vroeg te komen of op voorhand je tickets online te kopen. Ook met de automaten die naast de kassa staan kun je de lange wachtrij deels omzeilen.

5. Ontdek Brooklyn en Williamsburg

Dankzij de iconische Brooklyn Bridge kent iedereen alvast de toegang tot deze New Yorkse buurt. Laat je trouwens niet verrassen, deze brug te voet oversteken duurt langer dan je denkt! Eens in Brooklyn is vooral Williamsburg aan een opmars bezig. Een hippe wijk met unieke winkeltjes, knappe muurschilderingen en coole bars, zoals Barcade waar oude computergames uit lunaparken staan opgesteld. In The Sketchbook Project kun je uren bladeren in boekjes die mensen van over de hele wereld creatief hebben vol gekliederd. Lokaal bier? Ook dat hebben ze. De Brooklyn Brewery biedt in het weekend rondleidingen aan.

6. Iconische gebouwen in New York

New York staat vol prachtige bouwwerken. Met de metro kun je redelijk snel op korte tijd een hoop essentiële gebouwen zien. Deze moeten zeker op je lijstje staan: Flatiron Building, Chrysler Building, Empire State Building, Rockefeller Center, Grand Central Terminal en het Guggenheim Museum, waarvan de architectuur trouwens vaak interessanter is dan de exposities binnenin. Wil je het Vrijheidsbeeld zien? Neem niet de peperdure bootjes naar het eiland waarop het standbeeld staat, maar neem de gratis ferry naar Staten Island die vertrekt vanuit de terminal naast Battery Park. Je stopt weliswaar niet op het eiland van Lady Liberty, maar je ziet het beeld prima én het kost je niets!  Street art en de typische gele taxi’s zie je ook overal opduiken. Straten vol gebouwen die opgetrokken zijn rond gietijzeren geraamtes afgewerkt met bakstenen en brandtrappen aan de voorzijde vind je in Lower East Side en SoHo.

7. Eten in New York

New York telt meer dan 24.000 restaurants. Als toerist is omkomen van de honger dus niet mogelijk. We hebben er alvast drie uitgetest die we kunnen aanraden. Ontbijten kun je heerlijk bij Bubby’s, gezond en minder gezond (120 Hudson Street). In Macao eet je in een donkere sfeervolle bar een mix van Portugese en Chinese gerechten (311 Church Street). Weg van alle toeristen ligt Roberta’s in Williamsburg. Je loopt er zo voorbij en langs de buitenkant ziet het er niet uit, maar de in een houtoven gebakken pizza’s zijn de omweg waard. Fans van de serie Girls zullen deze pizzeria vast herkennen (261 Moore Street, Brooklyn).

8. Speakeasy

Ten tijde van de drooglegging mocht geen alcohol verkocht worden. Alles wat niet mag wordt extra leuk en dus werd een speakeasy the place to be. Deze verborgen barretjes waar je illegaal alcohol kon drinken waren via een omweg bereikbaar. In New York bestaan er nog een paar zoals Please Don’t Tell. In het hotdogkraam waar je binnenstapt moet je de telefoon opnemen in de telefooncel links tegen de muur. Let op, toegang krijgen is slechts weggelegd voor de happy few of voor wie reserveerde.

Praktisch

Erheen  VAB-Magazine vloog met Icelandair naar New York met overstap in Reykjavik.

Overnachten  Wij verbleven in het trendy Roxy Hotel in TriBeCa. Naar New Yorkse normen erg ruime kamers en elke avond livemuziek in de stemmige bar. Te boeken bij Connections.

Beste reisperiode Je kunt New York het hele jaar bezoeken, al kan het in de winter bijzonder koud zijn en tijdens hoogzomer broeierig heet. Ideaal is de lente en het begin van de zomer of het vroege najaar.

Goed verzekerd Reis zorgeloos naar New York met een VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelDe geschiedenis van Toyota
Volgend artikelAlles over het Duits milieuvignet