Hamburg Speicherstad

Naast een milieuzone hebben sommige Duitse steden ook een dieselrijverbod. Oudere dieselwagens mogen in bepaalde straten niet meer rijden.

Veel Duitse steden werken al langer met een milieuvignet, maar steden mogen van het Duits Hooggerechtshof sinds kort zelf maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Hamburg was de eerste stad die dat deed, maar ondertussen zijn nog een aantal andere steden gevolgd. Er is echter veel tegenstand tegen het dieselrijverbod in Duitsland waardoor sommige steden hun plannen in de koelkast hebben gestoken.

Hamburg

Dieselrijverbod op de Max-Brauer-Allee voor personenwagens en vrachtwagens tussen Chemnitzstrasse/Gerichtstrasse/Julius-Leber-Strasse en Holstenstrasse en op de de Stresemannstrasse, maar daar geldt het alleen voor vrachtverkeer. Het verbod wordt aangegeven met een verkeersbord. Enkel dieselwagens vanaf Euronorm 6 mogen rijden in de zone. Ironisch genoeg moet je in Hamburg geen milieuvignet hebben, maar toch is er dus een beperking voor oude dieselwagens op de twee trajecten. Wie op citytrip naar Hamburg gaat moet hiermee dus rekening houden.

Berlijn

Dieselrijverbod in Alt-Moabit (tussen Gotzkowkystrasse en Beusselstrasse), Brückenstrasse (tussen Köpenicker Strasse en Holzmarkstrasse), Friedrichstrasse (tussen Unter den Linden en Dorotheenstrasse), Hermannstrasse (tussen Silbersteinstrasse en Emser Strasse), Leipziger Strasse (tussen Charlottenstrasse en Leipziger Platz), Reinhardstrasse (tussen Charitéstrasse en Kapelle-Ufer), Silbersteinstrasse (tussen Hermannstrasse en Karl-Marx-Strasse) en Stromstrasse (tussen Perleberger Strasse en Turmstrasse). Enkel dieselwagens vanaf Euronorm 6 mogen rijden in de zone. Wie op citytrip naar Berlijn gaat moet hiermee dus rekening houden.

Stuttgart

Dieselrijverbod in de hele milieuzone. Enkel dieselwagens vanaf Euronorm 5 mogen rijden in de zone. Daarnaast is er nog een strengere zone het in dalbekken van Stuttgart en in de districten Bad Cannstatt, Feuerbach en Zuffenhausen. Daar mogen enkel dieselwagens vanaf Euronorm 6 rijden.

Darmstadt

Dieselrijverbod in Hügelstrasse en Heinrichstrasse. Enkel dieselwagens vanaf Euronorm 6 mogen rijden in de zone. Het verbod geldt ook voor benzinevoertuigen met Euronorm 1 en 2.

 

Lees ook

De verschillende milieuzones in Europa

8 verrassende parels in Duitsland

Ken jij de verkeersregels in Duitsland?

Vorig artikelAuto huren? Hier moet je op letten!
Volgend artikelZou jij nog slagen voor je rijexamen?