Car-Pass

Wat is de Car-Pass?

Het is een officieel document met daarop de werkelijke kilometerstand van een wagen en werd in 2006 ingevoerd om fraude met kilometertellers te voorkomen. Wanneer vroeger een teller werd teruggedraaid, dan kon de koper dat niet te weten komen. Als er nu gesjoemeld is, dan ziet hij dat de stand van een teruggedraaide kilometerteller lager is dan die op de Car-Pass. Het document wordt gedrukt op speciaal papier met een watermerk en hologram. Zie je dat niet, dan weet je dat het document vals of een kopie is. Je kunt bovendien de echtheid van het certificaat nakijken op de website van Car-Pass. Voorlopig is het nog geen Europees systeem. Bij wagens die uit het buitenland komen is er dus geen waterdichte geschiedenis. Een uitzondering is Nederland, want met onze noorderburen wisselen we wel kilometerstanden uit. Verder lees je op dit document de euronorm, de CO2-emissie en of er op het voertuig nog een keuring na ongeval moet plaatsvinden.

Hoe werkt het?

Telkens als een vakman aan je wagen werkt, noteert hij de kilometerstand en geeft die door aan de centrale databank van Car-Pass. Met andere woorden: wanneer je je auto naar de garage brengt, nieuwe banden laat zetten, naar de autokeuring gaat of zelfs wanneer een wegenwachter je depanneert. In totaal geven meer dan 11.000 ondernemingen kilometerstanden door. Op die manier wordt een logboek van de kilometers van jouw wagen gevormd. De kilometerstand die je garagist naar Car-Pass stuurt, moet trouwens verplicht op de factuur vermeld worden. Check zeker of die klopt. In de praktijk gebeuren er weleens fouten en die verschijnen nadien uiteraard ook op de Car-Pass. Dat kan bij de latere verkoop van het voertuig onterecht de indruk wekken dat er met de teller werd geknoeid. Door de invoering van dit systeem is tellerfraude bijzonder sterk verminderd. In 2015 bijvoorbeeld kwamen er in ons land nog maar 1197 sjoemelgevallen aan het licht. Dat is zo’n 0,16 procent van alle afgeleverde certificaten.

Wanneer heb je een Car-Pass nodig?

Een Car-Pass is verplicht bij de verkoop van een tweedehandswagen. Als die positief door de tweedehandskeuring komt, dan krijgt de verkoper automatisch eentje mee om daarna aan de koper te overhandigen. Die blijft twee maanden geldig en kost 7,2 euro. Tenzij er minder dan vier kilometerstanden op het document staan, dan is hij gratis. Kreeg je bij de verkoop geen Car-Pass, dan heb je als koper het recht om de verkoop te verbreken en je geld terug te eisen.

 

Lees ook

Welke boorddocumenten moeten verplicht in je wagen liggen?

Welke toebehoren moeten verplicht in je auto liggen?

Hoe vul je een aanrijdingsformulier correct in?

Previous articleEen weekendje in de Hoge Venen
Next articleIn Vervoering: Ford Consul Capri