Barkas B1000Foto's: Wim Kempenaers

Wannes en Emma zijn verliefd. Op elkaar en op dit guitig stukje Oostblokgeschiedenis. Met hun Barkas tuffen ze van hot naar her.

Schattig alternatief

“Het was onze droom om zo’n oud Volkswagenbusje te hebben, maar die zijn niet te betalen. We zochten dan lukraak naar alternatieven en dit busje sprak ons meteen aan, zo’n schattig ding. De verkoper had nog wat andere geïnteresseerden, maar omdat we zo jong zijn, gunde hij het ons en ging hij akkoord met ons bod. We wisten niet veel over het Oostblokverleden van dit busje, dus die afkomst is zeker niet de reden waarom we het kochten. Al willen we er weleens mee naar Oost-Duitsland of Berlijn trekken.”

 

Belgisch verleden

“Dit exemplaar rolde in 1983 van de band en werd een jaar later in België getransformeerd tot kampeerwagen door een firma in Sint-Katelijne-Waver. We zijn op bezoek geweest bij de man die ze ombouwde en hij heeft ons veel over de geschiedenis van deze busjes verteld. Het klapdak dat ervoor zorgt dat je erin kunt rechtstaan, is iets wat zij bedachten en ook de bruine strepen op de flank zijn typisch voor de busjes die zij onder handen namen. Eigenlijk goed dat die Volkswagenbusjes te duur waren, want nu hebben we iets wat unieker is.”

Als we een camping binnenrijden, begint iedereen spontaan te glimlachen en steken ze hun duim omhoog.

Nieuw bloed

“De bus heeft maar 46 pk, maar dat is doenbaar. Zelfs op een heuvel met een hellingsgraad van 10% zijn we niet terug naar achteren gebold (lacht). We zitten ook in een Facebookgroep rond de Barkas waarin iedereen ons met goede raad bijstaat. Er komt weinig nieuw bloed in de oldtimerwereld, dus de meesten vinden het geweldig dat wij er zo gepassioneerd door zijn. Als we een probleem hebben, krijgen we meteen hulp aangeboden.”

 

Rijden is reizen

“We nemen altijd de kleinere wegen, zo kom je op bijzondere plaatsen. De verplaatsing is een deel van de reis. Onlangs waren we onderweg in de Barkas over tulpen aan het praten en alsof het zo moest zijn, passeerden we kort daarna langs een immens tulpenveld waar je zelf de bloemen mocht afsnijden. Zulke dingen maak je niet mee als je de snelwegen neemt. Als we een camping binnenrijden, begint iedereen spontaan te glimlachen en steken ze hun duim omhoog. Mensen komen babbelen en foto’s maken. Daardoor heb je meteen contact met andere kampeerders.”

Tip

Ook oldtimers zijn welkom bij VAB-Pechbijstand! Dag en nacht bescherming bij pech of ongeval in heel de Benelux.

Lees meer

Wil je nog prachtige verhalen over oldtimers lezen? Klik dan hier voor meer reportages uit deze reeks.

Vorig artikelAlles wat je moet weten over wildkamperen
Volgend artikelBlauwe E-sticker in Duitsland levert voordelen voor wie elektrisch rijdt