Belgische wijndomeinen© Stories by Light

Belgische wijn boomt! Cijferbewijs? Ons land telt vandaag 198 wijnbouwers, 587 ha wijngaarden en een jaarlijkse productie van 2,5 miljoen flessen – een verdriedubbeling i.v.m. vijf jaar geleden. En steeds meer wordt ook geïnvesteerd in wijntoerisme, omdat lokaal kopen almaar belangrijker wordt. Wij selecteerden acht Belgische wijndomeinen waar je meer kunt doen dan louter proeven.

Gloire de Duras in Wilderen (Limburg)

Rondleiding binnen de muren

Peter Nijskens is fruitteler en wijnboer bij Gloire de Duras. “Hoewel het accent steeds meer op wijn ligt”, vertelt hij. “Omdat wijn meer toekomstkansen biedt.” De 7 ha wijngaarden strekken zich uit in de omgeving van Sint-Truiden, waarvan de beste wijngaard volledig ommuurd is. Een ‘clos’ in het Frans en dat heeft zo zijn voordelen. “Binnen de muren is het makkelijk 5 graden warmer.” De jaarlijks 30.000 flessen, wit en mousserend, worden gemaakt van Franse variëteiten. Bezoek is op afspraak vanaf zes personen. Reken al snel anderhalf uur voor een rondleiding door de wijngaarden en aansluitend een proeverij. Prijzen zijn afhankelijk van het aantal wijnen dat je wenst te proeven (tussen de € 11 en € 15).

 

Wijndomein Waes in Zwijnaarde (Oost-Vlaanderen)

Mét gezellige zomerbar

Advocaat, wijnboer én voorzitter van de vzw Belgische wijnbouwers: Lodewijk Waes is een drukbezet man. In 2005 ging hij van start met zijn 4 ha tellend wijndomein aan de oevers van de Schelde. Geen chardonnay of pinot noir hier, maar hybriden zoals solaris en bianca in wit, of regent en rondo in rood. “Omdat die minder ziektegevoelig zijn en perfect passen bij ons klimaat”, verduidelijkt Lodewijk. En dat die in de smaak vallen, blijkt uit de rist van medailles die Wijndomein Waes de voorbije jaren wist weg te kapen op allerhande wedstrijden. Een tip: bezoek het domein in juli en augustus. Dan kun je de wijnen proeven tussen de wijnranken in de hypergezellige zomerbar (uitzonderlijk niet in 2022).

 

Wijndomein Pres de Gand in Borsbeke (Oost-Vlaanderen)

Fikse wandeling incluis

5 ha wijngaarden in de Dendervallei, dat is het levenswerk van Rudy De Vos, afkomstig uit – hoe kan het ook anders – Gent. “Waar de naam vandaan komt? Ik was het beu om telkens opnieuw te moeten uitleggen waar Borsbeke, een deelgemeente van Herzele, precies ligt. Pres de Gand verstaat iedereen en klinkt ook beter”, vertelt hij met een kwinkslag. Jaarlijks worden hier 20.000 flessen wit, rood en vooral mousserend gemaakt. “Van de drie champagnevariëteiten,” zegt Rudy, “omdat ik gek ben op de Champagneregio.” Een bezoek bestaat uit een stevige wandeling door de wijngaarden, een bezoek aan de gloednieuwe vinificatieruimte en aansluitend een uitgebreide proeverij. Prijs per persoon: € 15.

 

Oud Conynsbergh in Boechout (Antwerpen)

Met de fiets van wijngaard naar wijngaard

Oud Conynsbergh is een van onze jongste wijndomeinen. Een idee van acht wijnvrienden op vakantie in Piëmont na het kraken van enkele flessen wijn. De locatie? Een 18de-eeuwse molen in Boechout waar in 2014 een halve hectare druivenstokken geplant werden. Vandaag zijn er al vier wijngaarden op evenveel verschillende locaties. En die lenen zich voor een fietstochtje. Er werd een traject van 10 kilometer aangelegd met als begin- en eindpunt de molen.

Op termijn wordt uitgebreid tot 19 ha wijngaarden en er is de opening van de gloednieuwe cuverie. Wittte (auxerrois) en rode (pinot noir) wijn zijn de blikvangers. Net als mousserende wijn en het stoken van grappa. Die kun je proeven en kopen in de sfeervolle wijnshop.

 

Wijndomein Vigna in Wijnegem (Antwerpen)

Wijn én barbecueën

8 ha wijngaarden in Wijnegem, beschermd door de bossen, het is een droom die uitkwam voor Guy Somers. “En ik was nochtans van plan een wijngaard te kopen in de Rhônevallei!” Dit is een project uit 2004 op de voormalige site van een water- en limonadefabriek. De aanplant? Een mix van internationale en resistente rassen. Met de nadruk op rood, jaarlijks goed voor zo’n 50.000 flessen. Er werd ook een nieuwe kelder gebouwd voorzien van alle technische snufjes. Het assortiment telt vandaag elf wijnen en dat is niet toevallig. “Elke wijn draagt de naam van een kleinkind. Ja, ik heb er elf!”

Tip: het bezoek bij Vigna is à la carte, van een klassieke rondleiding (vanaf acht tot vijftien personen) tot een heuse barbecue.

 

Wijngoed Monteberg in Dranouter (West-Vlaanderen)

Wandelen, fietsen, picknicken,…

Jean-Pierre Six plant in 1996 op de zuidflank van de Monteberg 600 stokken aan. Vandaag zijn dat er al 10 ha, zowel op de Monteberg als Kemmelberg. Het hypermoderne bedrijf met een gloednieuwe degustatie- en productieruimte wordt gerund door zoon Edward en dochter Katrien. Monteberg bezoeken staat voor totaalbeleving: wandelen en fietsen door de wijngaarden, bezoek aan de kelder, degustatie maar ook picknicken en tal van events. Kies uit de verschillende formules, van een kortbezoek (45 minuten) tot een luxebezoek (100 minuten). Een aanrader? Het wijnterras. Je geniet er niet alleen van het uitgebreide assortiment wijnen, de vergezichten op het glooiende heuvellandschap zijn fenomenaal.

 

Wijnkasteel Haksberg in Tielt-Winge (Vlaams-Brabant)

In harmonie met natuur en bos

Voor Hilde Rutten, biologe, hoeft het allemaal zo groot niet te zijn. Vandaag telt het prachtige wijnkasteel Haksberg, in feite een neoclassicistisch landhuis daterend uit de 19de eeuw, ‘slechts’ 3,5 ha wijngaarden. Een mix van traditionele rassen en hybriden. Maar met 20 ha extra park en bos om voor de nodige biodiversiteit te zorgen. Zo werden gemengde hagen aangebracht, net als een insectenhotel. Leuk detail: alle wijnen dragen de wetenschappelijke naam van een vogel die al op het domein gespot werd. Een bezoek bestaat uit een rondleiding door de wijngaarden, productieruimte en een proeverij (€ 5 p.p.). Het uitgestrekte park leent zich tot een extra wandeling.

 

Chant d’Éole in Quévy-le-Grand (Henegouwen)

Belgische bubbels met wereldfaam

Mousserende wijn met wereldfaam! Een project van Hubert Ewbank, de CEO met Engelse roots, die in 2010 met 10 ha wijnstokken nabij Bergen van start ging. “Vandaag zijn dat 20 ha en in de volgende jaren breiden we uit tot 35 ha”, vertelt hij. De grote doorbraak voor Chant d’Éole kwam er in 2019 toen hun mousserende wijn op het Concours Mondial de Bruxelles uitgeroepen werd tot beste schuimwijn ter wereld en meer dan tweehonderd champagnes het nakijken gaf. De 230.000 flessen zijn in een mum van tijd verkocht. Een bezoek loont de moeite: er is het ‘hospitality center’, de zopas geopende nieuwe vatenkelder en hypermoderne vinificatie-installaties, en een proeverij in de gezellige bar (€ 10 p.p.).

Leer wijnproeven met VAB-Magazine

In september en oktober organiseert VAB-Magazine vier cursusavonden, telkens op donderdag. Onze wijnexpert Alain Bloeykens wijst jou de weg in de boeiende wereld van wijn. Elke avond bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte. Zo leer je de basisbegrippen, een etiket of wijnkaart lezen, hoe de wijnwetgeving in elkaar steekt, hoe je wijn het best aankoopt en stockeert, hoe wijn wordt gemaakt, wat de nieuwste trends zijn en met welke valstrikken je als consument wordt geconfronteerd. Uiteraard wordt er ook geproefd. Tijdens elke sessie proef je zo’n 8 à 10 wijnen, maar train je ook je neus en smaakpapillen met behulp van essences.

PRAKTISCH

Waar? Pastoor Coplaan 100, Zwijndrecht.

Wanneer? Op donderdag 22 en 29 september en donderdag 6 en 13 oktober van 19 tot 22u.

Prijs? € 130 (incl. btw en degustatieglazen).

Inschrijven? Stuur een mailtje naar redactie@vab.be met je naam, adres, telefoonnummer en aantal deelnemers.

Vorig artikelBlauwe E-sticker in Duitsland levert voordelen voor wie elektrisch rijdt
Volgend artikelHoe kies je de beste stoel in het vliegtuig?