showroom

Uit een bevraging van VAB blijkt dat consumenten de aankoop van een nieuwe wagen uitstellen. Daarnaast geven we er minder aan uit en wordt de aankoop digitaal voorbereid.

De coronacrisis heeft ook een impact op de autowereld. VAB bevroeg in haar tweede coronaenquête meer dan 10.000 automobilisten over de manier waarop zij plannen een wagen aan te kopen. Uit de resultaten blijkt dat we auto’s blijven kopen, maar dat we in meer dan 1 op de 3 gevallen de aankoop enkele maanden uitstellen. 1 op de 5 kopers overweegt zelfs om de aankoop een jaar of langer voor zich uit te schuiven.

Zo’n 10% van wie voor de coronacrisis een nieuwe wagen zou kopen, kiest nu voor een tweedehandswagen.

Minder uitgeven

Een groot deel van de automobilisten overweegt ook om te besparen op het aankoopbedrag, aangezien 27% van de respondenten van de enquête verwacht door de coronacrisis geld te verliezen. Daardoor neigen we vaker naar een tweedehands model. Zo’n 10% van wie voor de coronacrisis een nieuwe wagen zou kopen, kiest nu voor een tweedehandswagen. Om het budget te drukken opteren sommigen ook voor een kleiner model dan gepland, of een ander merk.

Plande een tweedehandswagen te kopen
Plande een nieuwe wagen te kopen
Ik koop een kleiner model om te besparen
37%
31%
Ik koop een ander merk om te besparen
35%
26%

 

Showroom blijft belangrijk

Ook het aankoopproces zelf zal veranderen. Voor we naar een dealer stappen, bereiden we ons digitaal heel goed voor. We gaan online het aanbod raadplegen (71%) en foto’s en eventueel filmpjes van de wagen bekijken (66%). Een auto effectief online kopen is echter een brug te ver. De Vlaming wil nog echt naar een showroom gaan, maar wel na afspraak. Welke zaken vinden potentiële kopers dan belangrijk als ze naar een showroom gaan? In de eerste plaats willen ze een visuele inspectie uitvoeren (86%), persoonlijk advies van de verkoper krijgen (81%) en een testrit kunnen maken (79%).

Klik hier voor de volledige perstekst van VAB rond dit thema.

 

Lees ook

Ook VAB-Tweedehandswagens neemt z’n voorzorgen voor een veilige verkoop

Het coronavirus verandert de manier waarop we ons verplaatsen

Hou je stilstaande auto in conditie om startproblemen te voorkomen

Previous articleQuiz: Onderscheid België van de exotische bestemmingen
Next articleGetest: Hyundai i10