© Shutterstock

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Om startproblemen door vrieskou te vermijden delen we graag deze tips.

1. Parkeer je auto indien mogelijk binnen of op een beschutte plaats

Binnen staat je wagen warmer en heeft de batterij dus minder last van de vrieskou. Heb je geen garage of carport, bedek dan je voorruit, zodat je geen extra energie van je batterij moet gebruiken om ze te ontdooien.

2. Maak op voorhand een langere rit

De batterij komt bij een korte rit niet op bedrijfstemperatuur en wordt niet opgeladen, eerder zelfs ontladen. VAB raadt daarom aan om bij korte verplaatsingen met de fiets of te voet te gaan. Als dat niet mogelijk is, dan kan een druppellader handig van pas komen om de batterij stelselmatig bij te laden.

Heeft je auto een tijd stilgestaan? Gebruik hem dan af en toe in de dagen voor een langere rit. Zo weet je meteen ook of hij vlot start en sta je ’s ochtends niet voor verrassingen.

Als je hem zondagavond al eens probeert te starten en dat lukt, zet het contact dan níet meteen weer af. Dat zal de batterij enkel nog leger maken. Beter is om de wagen dan minstens een kwartier te gebruiken, waardoor de batterij wél oplaadt en de kans op een platte batterij maandagochtend kleiner is.

3. Start je auto slim

Vermijd om het contact aan te zetten zonder de auto effectief te starten. In dat geval gebruikt de auto – zowel een wagen op fossiele brandstof als een elektrische wagen – immers enkel de 12V-batterij. En eens die leeg is, start de wagen niet meer. Schakel bij het starten ook zo veel mogelijk energievreters uit (radio, navigatie, opladers, mistlichten, achterruitontdooiing…).

4. Laat je batterij nakijken als ze ouder dan 6 jaar is

Een batterij heeft een gemiddelde levensduur van 6 jaar (afhankelijk van het gebruik en het type). Als je merkt dat starten moeilijker gaat, laat je de batterij het best nakijken en indien nodig vervangen. Het gebruik van startkabels laat je beter over aan professionals. Wat er fout kan lopen, lees je hier.

Vorig artikel6 tips om veilig te rijden in winterse omstandigheden
Volgend artikelHoe overleef je extreme koude zoals in ‘De Expeditie: Groenland’?