Autorijden is duur. Toch kun je behoorlijk wat besparen door zuinig rijden met diesel of benzine. VAB geeft 10 concrete tips.

1. Rijd anticiperend

Volg de verkeersstroom en anticipeer op wat er voor je gebeurt. Verander niet onnodig van rijstrook, hou voldoende afstand en vermijd bruusk remmen.

2. Laat je wagen uitbollen

Wanneer je een rood licht of een andere voorziene hindernis nadert, laat het gaspedaal dan tijdig los. Zo laat je de auto vertragen op de motor zonder de koppeling in te duwen. Indien nodig kan je naar een lagere versnelling schakelen. Tijdens het uitbollen van de auto wordt bij moderne voertuigen de brandstoftoevoer afgesloten en rijd je dus zuiniger.

3. Leg je wagen tijdig stil

Als je denkt dat je ergens langer dan een minuut zal blijven staan, laat de wagen dan niet onnodig draaien. Sommige moderne auto’s zijn al uitgerust met een start-stopsysteem, waardoor je de motor zelf niet meer moet stilleggen.

4. Rij niet te snel

Je verbruikt 25% meer brandstof bij 130 km/u, dan wanneer je 100 km/u rijdt. Je bespaart bovendien op snelheidsboetes, wat extra meegenomen is.

5. Gebruik je cruise control

Versnellen kost enorm veel brandstof. Rijd dus zo veel mogelijk aan een constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling.

6. Zorg dat je wagen goed onderhouden is

Slecht onderhoud kan het verbruik van een wagen tot 5% laten stijgen. Een verstopte luchtfilter, een vervuild koelsysteem of versleten bougies: allemaal zaken die tot een hoger verbruik zullen leiden. Zorg dus tijdig voor een groot of klein onderhoud van je wagen.

7. Zorg voor de juiste bandenspanning

Een te lage bandenspanning geeft meer rolweerstand, waardoor je 2 tot 3% meer verbruikt. Een correcte bandenspanning maakt je auto dus zuiniger.

8. Schakel energieverslinders uit

Beperk het gebruik van elektrische accessoires zoals gps, airco, enz. Schakel de onnodige energieverslinders zoals de achterruitverwarming uit zodra je ze niet meer nodig hebt. Die kan zelfs leiden tot een meerverbruik van wel 20%.

9. Kies het juiste tankstation

De beste manier om te besparen op de autokost is door het juiste tankstation te kiezen. De kleinere merken geven vaak grote kortingen, maar je maakt meer kans om een groot merk te vinden in je eigen regio. Daar kies je het best voor een onbemand tankstation (type Esso Express en Q8 Easy), die vaak even grote kortingen geven op de brandstofprijs.

10. Ruim je koffer op

Extra gewicht is één van de grootste redenen voor een hoger verbruik. 10% meer gewicht zorgt voor 6% extra verbruik. Haal alle spullen die je niet nodig hebt uit de auto.

 

Bespaar nog meer met de VAB-Tankkaart!

tankkaart

Met de gratis VAB-Tankkaart krijg je bij Q8 en Esso 2 cent extra korting op de pompprijs in België. Dat is bovenop de korting die je bij de pomp zelf krijgt. Zo bespaar je dus op elke liter gemiddeld 13 cent. Per jaar kan dat een aardige som opleveren. Vraag snel een VAB-Tankkaart aan!

Vorig artikelGetest: Nissan Micra
Volgend artikelRuil je Belgisch rijbewijs van voor 1989 in