foto op een oud rijbewijsStijn Smets

Ga je binnenkort met de auto op reis en heb je nog een papieren rijbewijs van voor 1989? Dan doe je er goed aan dat in te ruilen voor een nieuw exemplaar. Zo voorkom je problemen bij een eventuele controle in het buitenland.

Zit er in je portefeuille nog een papieren rijbewijs dat dateert van voor 1989, dan raadt VAB je aan om een nieuwe Europese versie aan te vragen. Is de papieren versie niet meer geldig? Jawel, maar politiediensten in het buitenland kunnen moeilijk doen als je zo’n oud exemplaar bovenhaalt. Ze voldoen niet meer aan de Europese richtlijnen die buitenlandse politiediensten hanteren. Op de oude Belgische rijbewijzen staat de voertuigklasse waarmee de bestuurder mag rijden namelijk niet duidelijk vermeld. Bovendien is dat rijbewijs al bijna 30 jaar oud en zal de bijhorende foto dus ook niet meer up-to-date zijn. Er is echter geen wet die je verplicht om een bestaand papieren rijbewijs in te ruilen voor een nieuw exemplaar, de huidige papieren versie blijft geldig tot 2033.

Uit een recente navraag blijkt dat de meeste verhuurkantoren in het buitenland het oude papieren rijbewijs wel aanvaarden, maar in het verleden werden enkele gevallen gemeld waarbij de roze papiertjes van voor 1989 niet aanvaard werden, net omdat de verhuurder niet kan zien met welke voertuigen de chauffeur al dan niet mag rijden. Voorkom dus dergelijke problemen en ruil je oude van voor 1989 in voor een nieuw exemplaar in bankkaartformaat. Een nieuw rijbewijs vraag je gemakkelijk aan in je gemeentehuis en kost tussen € 20 en € 50, afhankelijk van je woonplaats. De nieuwe rijbewijzen hebben, in tegenstelling tot de oude, een beperkte geldigheidsduur. Net zoals de gewone paspoorten moet je dit document na tien jaar opnieuw vervangen. Het is uiteraard niet nodig om telkens opnieuw een rijexamen te doen. Wie eenmaal geslaagd is, blijft altijd recht hebben op een rijbewijs.

Vorig artikelZuiniger rijden en brandstof besparen in 10 tips
Volgend artikelGrote hitte? Opgepast voor problemen aan de koeling!