Lading uit een auto stekenFoto: Shutterstock

Een auto kun je gemakkelijk volstouwen, maar er bestaan wettelijke grenzen aan het vervoeren van voorwerpen. Tot hoe ver mag je lading uit een auto steken?

Handige harry’s op de parking van de doe-het-zelfzaak zijn soms meesters in het volproppen van hun koffer of dakdrager. Maar mag je die pvc-buis van 4 meter wel op je auto sjorren? Of die lange balken die een stuk uit je koffer steken; is dat wel wettelijk?

Lengte, breedte en hoogte

Een lading mag nooit aan de voorkant uit een auto steken en mag dus niet verder reiken dan de snuit van je wagen. Aan de achterkant mag de lading wel uit een auto steken, maar niet verder dan 1 meter voorbij het einde van de wagen. Daarop is één uitzondering: is de lading niet deelbaar, bijvoorbeeld een lange buis, en steekt ze verder dan 1 meter uit, dan moet je de wettelijke signalisatieregels volgen. Die zijn nogal omvangrijk, maar in grote lijnen moet je het volgende bevestigen: een reflecterend rood-wit bord aan het einde van de lading, een rood licht achteraan en oranje reflectoren aan de zijkant wanneer je in het donker rijdt. De volledige reglementering vind je terug op wegcode.be (artikel 47). Het is verboden om je auto hoger dan 4 meter of breder dan 2,55 meter te laden. Is je voertuig zelf 2,6 meter breed, dan is dat het maximum.

 

Lees ook

Mag je parkeren op een fietssuggestiestrook?

Mag je een eenrichtingsstraat achteruit inrijden?

Mag je tegen de rijrichting in parkeren?

Vorig artikelBenieuwd of een elektrische auto bij je past? Test zelf elektrisch rijden met de MG ZS EV!
Volgend artikelAlles rond wildkamperen in Scandinavië