DS geeft een nieuwe wending aan zijn modellenstrategie. De DS 3, die nog een hippe stadswagen was, ruimt de baan voor de DS 3 Crossback, een compacte SUV.

Kleintjes worden groot

De sportief getinte DS 3 staat al sinds 2010 in de showrooms en was het eerste model dat Citroën onder de DS-noemer uitbracht. Deze driedeurs met het formaat van een stadswagen was eigenlijk bedoeld als repliek op de succesvolle Mini. Tijdens de eerste productiejaren slaagde de DS 3 er nog in om behoorlijk wat klanten aan te trekken, maar de laatste jaren was dat niet meer het geval. Inspelend op de algemene markttrend wordt de opvolger van de DS 3 een compacte SUV: de DS 3 Crossback. De nieuwkomer staat niet enkel hoger op zijn wielen, maar werd een vijfdeurs, en nam toe in lengte tot 4,11 meter. Ondanks deze drastisch andere aanpak neemt de DS3 Crossback een belangrijk stijlkenmerk over van zijn voorganger, met name de typische middelste dakstijl in de vorm van een haaienvin.

Ook volledig elektrisch

Het interieur volgt dan weer de stijl van de grotere DS 7 Crossback met een rijkelijke aankleding en een diamantmotief in zowel de zetelbekleding als het centrale deel van het instrumentenbord. Ook de opstelling van de functietoetsen op de middenconsole doet denken aan de DS 7 Crossback. Luxe is troef met een hele waslijst aan technische hoogstandjes. Opmerkelijk, de DS3 Crossback zal ook verkrijgbaar zijn als E-Tense, een volledig elektrische versie met een actieradius van bijna 300 kilometer. De batterij kan voor 80% in 30 minuten worden opgeladen. Verder zal deze DS ook verkrijgbaar zijn met drie verschillende 1.2-liter benzinemotoren (100, 130 en 155 pk) en twee 1.5-liter dieselmotoren (100, 130 pk).