Autoloze Zondag

Of het nu autoluw of autoloos is, feit is dat op zondag 16 september Koning Auto niet welkom is in heel wat steden. Welke stad kies jij uit om te ontdekken?

Autoloze zondag is dé gelegenheid om een stad in alle rust te ontdekken. Al is die rust relatief. Heel wat steden hebben immers grootse plannen voor die dag. Een overzicht van de belangrijkste activiteiten.

 

Antwerpen

Antwerpen Autovrij is een ideaal moment om via de mobiliteitsmarkt kennis te maken met het nieuwste-van-het-nieuwste op vlak van stadsvriendelijke mobiliteit – dé gelegenheid om eindelijk eens zo’n e-fiets te proberen of nieuwe vormen van autodelen te ontdekken. Op de Groenplaats worden infototems voorzien waarop je informatie vindt over de verschillende mobiliteitsprojecten in en rond Antwerpen. Verder op het programma: een BMX-, freerunning- en eenwielershow bij het MAS, wandel- en fietstochten gecombineerd met ‘buurtavonturen’, een grote rommelmarkt en allerlei andere initiatieven. Begin je dag aan het infopunt op de Meir, waar je ontdekt wat er allemaal te beleven valt.

Brugge

Verspreid over de hele verkeersluwe binnenstad worden in Brugge allerlei gratis activiteiten en animatie voor jong en oud georganiseerd. Voor de jongsten is er onder meer een spannende badeendjesroute, cultuurfans kunnen hun hart ophalen op de Cultuurmarkt in de Sint-Jakobsstraat en op de Markt, en sportievelingen kunnen dan weer gaan Kroenkelen, met het Beursplein als start en aankomst. Bezoek de MobiMarkt, geniet van dansinitiaties en optredens of bewonder een laatste keer alle kunstprojecten van de Triënnale. Een verrassend slotconcert op ‘t Zand sluit de dag in stijl af: Sioen plays Graceland.

Brussel

Tijdens de jaarlijkse autoloze zondag is het hele Brusselse Gewest gesloten voor alle gemotoriseerde voertuigen. Wat kun je zoal beleven in onze hoofdstad? Op het Muntplein, het Emile Bockstaelplein (Laken) en het Peter Benoitplein (Neder-Over-Heembeek) vind je ‘Brussels Bike Circus’, met op het programma: pumptrack, foodtrucks, funny bikes, race bike circus, skate, bmx, panna-foot, no hands circus, muziek… Op het Paleizenplein en in een deel van het Warandepark kun je dan weer terecht voor ‘Landelijk Brussel’, een evenement met heel wat animatie rond het leven op het platteland.

Gent

Op 16 september wordt de Gentse binnenstad en het B401-viaduct afgezet voor ‘Plein de plezier’. Op de centrumpleinen in de binnenstad staat een innovatief en kindvriendelijk feest gepland, met een magisch doolhof op het Sint-Baafsplein, een gocarttram op de Korenmarkt en een proefkabinet op het Emile Braunplein. Zoals elk jaar kan men aan de Stadshal terecht voor tweedehandse en nieuwe fietsen. Het B401-viaduct pakt deze keer uit met kunst, food, muziek én duurzame dromen voor morgen. Denk aan ochtendyoga, graffiti, lokaal en biologisch lekkers, installaties van Diepmassief en concerten.

Hasselt

Speelstraten, vrijuit fietsen en skeeleren, picknicken, straatmuziek, kunstprojecten, uitgebreide terrassen, animatie en educatie voor jong en oud: ook in Hasselt is alles aanwezig voor een complete beleving.

 

Mechelen

Mechelen doopt autoloze zondag ‘UiT zonder uitlaat’. De binnenstad wordt die dag het terrein van vele standhouders die staan te trappelen om je te laten kennismaken met hun cultuur- en vrijetijdsaanbod, en ook heel wat sportverenigingen zetten hun beste beentje voor. ‘UiT zonder uitlaat’ telt dit jaar bovendien drie nieuwe locaties. Leef je uit in Villa Velo in de Sint-Janstraat, die wordt omgetoverd tot een keitoffe speelstraat. Ontdek Het Predikheren, de nieuwe thuis van de bibliotheek en een echte culturele trekpleister. En ga zeker ook een kijkje nemen op de Wollemarkt, waar de politie haar werking voorstelt. Profiteer meteen van de nuttige verkeersveilige en duurzame transporttips die je op de Grote Markt krijgt. Op 15 september is er in Mechelen ook al het Belgisch Kampioenschap Cargofietsen.

Tip

– Ook heel wat kleinere steden zijn op zondag 16 september autovrij. Op de website van elke stad vind je wat de organisatoren allemaal in petto hebben!

– Met de Mobility Pass reis je op zondag 16 september onbeperkt met de trein voor € 5, overal in België!

Vorig artikelAudi en Mercedes in het spoor van Tesla
Volgend artikelDS 3 Crossback: van stadswagen tot SUV