bandenwissels

Door de sluiting van garages en bandencentrales rijden nog veel mensen rond met winterbanden. De wissel naar zomerbanden is nu weer toegelaten.

Uit de VAB-Mobiliteitsbarometer blijkt dat normaal 69% van de automobilisten met winterbanden deze al voor het begin van de maand mei laat vervangen. Uit de gegevens van de centrales van VAB-Banden leren we echter dat dit jaar nog 95% van de wissels naar zomerbanden moet worden uitgevoerd. Dat was ook niet mogelijk omdat garages en bandencentrales gesloten waren door de coronamaatregelen. Enkel dringende herstelling mogen uitgevoerd worden. Vanaf 22 april worden zulke bandenwissels gezien als een dringende herstelling. Winterbanden vervangen door zomerbanden kan echter enkel op afspraak en op voorwaarde dat de social distancing kan gerespecteerd worden.

Beter voor de veiligheid

VAB vindt dit alvast een goede zaak want rondrijden met winterbanden bij warme temperaturen houdt extra risico’s in. Zo is de remweg van winterbanden langer dan die van zomerbanden bij temperaturen boven de 7 °C. Bij droog weer en een buitentemperatuur van 15 °C en een snelheid van 50 km/u is de remweg van een auto met winterbanden al 25% langer dan die van een auto met zomerbanden en hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van winterbanden wordt. Daarnaast slijten winterbanden sneller bij warm weer. Een winterband heeft een zacht rubber dat soepel blijft bij lage temperaturen maar ook zeer snel slijt bij hoge temperaturen. Dat zorgt eveneens voor een extra belasting voor het milieu, aangezien een significant deel van het fijnstof geproduceerd wordt door de slijtage van autobanden. Bovendien is het ook belangrijk dat wie de wagen moet laten keuren de winterbanden tijdig laat vervangen.

VAB-Banden vraagt medewerking klanten

VAB-Banden voert alvast extra veiligheidsmaatregelen in om de gezondheid van zijn klanten en medewerkers te beschermen. De klant wordt gevraagd om de wagen zelf op de brug in de werkplaats te rijden, zodat onze monteurs niet in contact moeten komen met het interieur van de wagen. Uiteraard wordt aan de klanten ook gevraagd om de social distancing te respecteren, en daarom zal hen gevraagd worden om zoveel mogelijk buiten te wachten. Als de klant zich niet geroepen voelt om zelf op en van de hefbrug te rijden, wordt hen gevraagd enkel de contactsleutel te bezorgen aan de receptionist. In dat geval zal de medewerker van de bandencentrale ook zowel bij aanvang als op het einde de wagen ontsmetten.

 

Lees ook

Mijn auto moet op onderhoud, maar de garages zijn dicht. Wat nu?

Hou je stilstaande auto in conditie om startproblemen te voorkomen

Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor de automobilist?

Vorig artikelDoe de test: Ken jij de hoofdsteden van deze 15 landen?
Volgend artikelVeilig alleen wandelen doe je zo