afhalen bij sterrenrestaurants© iStock

Hoezeer ook te betreuren valt dat de horeca minstens een maand de deuren moet sluiten, de foodie kan er maar wel bij varen. De komende weken kun je immers de sensatie van een échte sterrenmaaltijd in de veiligheid én de intimiteit van je eigen huiskamer beleven, en dat voor een vaak heel aantrekkelijke prijs. Wij gingen in de vijf Vlaamse provinciën op zoek naar tien toprestaurants mét takeaway.

Bij afhalen denk je in de eerste plaats aan pizza’s en pita’s, of een rijstschotel van bij de Chinees, netjes verpakt in kartonnen dozen, piepschuimen bakjes of alu potjes. Sinds de eerste lockdown hebben we echter een ándere stijl van afhaalmaaltijden leren kennen. Ook brasserieën en zelfs gastronomische restaurants stortten zich op takeaway, met verfijnde gerechten of comfort food, naar een hoger niveau getild door de vakkennis van een topchef.

Nu de horeca opnieuw verplicht sluit, pikken veel restaurants de draad van het afhalen weer op, om op die manier toch enigszins inkomsten te genereren en tegelijk aan klantenbinding te doen. Want takeaway werkt drempelverlagend: met een afhaalformule bereikt de gastronomie mensen die de stap naar een sterrenrestaurant anders misschien nooit gezet zouden hebben.

Wij schotelen tien toprestaurants met takeaway voor, maar dat hadden er gerust meer kunnen zijn. Check dus zeker ook je eigen favoriete adres! En omdat we bij een gastronomische maaltijd ook graag een aperitief op niveau hebben, voegden we als elfde adresje een van de beste cocktailbars van het land toe. Want ja, ook die brengen hun magie tot bij jou thuis. Dineren op sterrenniveau, niet ‘comme chez soi’, maar ‘chez soi’!

 

Afhalen in Vlaams Brabant en Brussel

Comme Chez Soi, Brussel

Niveau: 18,5/20 in Gault&Millau, 2 Michelin-sterren

Het restaurant: Een van de meest iconische restaurants in ons land, dat tussen 1979 en 2006 drie sterren voerde. Sinds de schoonzoon van de legendarische chef Pierre Wynants diens plaats aan het fornuis innam, heeft het restaurant in het prachtige Horta-achtige pand, er nog twee. Lionel Rigolet bleef in grote lijnen de stijl die de meester had uitgezet trouw, met veel bereidingen die nog steeds op de kaart staan, weliswaar gemoderniseerd waar nodig. Een van die klassiekers van het huis, de mousse van Ardense ham, is in het takeaway-aanbod voorzien als sharinggerecht.

Takeaway: Elk maandag publiceert Lionel Rigolet op Facebook en de website zijn driegangenmenu, dat dan kan afgehaald worden op vrijdag of zaterdag. Voor dit weekend zijn dat coquilles als voorgerecht met een waterzooi van kip en rivierkreeft als hoofdgerecht. Apart zijn dan nog sharinggerechten als aperitiefhapje of tussengerecht beschikbaar. Opmerkelijk: het takeaway-aanbod omvat ook een achttal wijnen – vier wit en vier rood. (Met het nodige voorbehoud, want op het moment van publicatie is er onduidelijkheid of wijn mag verkocht worden in takeaway.)

Prijsklasse: € 79 voor het driegangenmenu, € 39 voor wie alleen het hoofdgerecht bestelt. De sharinggerechten variëren van € 10 tot 20 per portie.

Hoe bestellen: Via de website of Facebook. Bestellen voor woensdag 16u, afhalen op vrijdag tussen 18 en 18u45 of zaterdag tussen 10 en 11u45.

Taste, Leuven

Niveau: 14/20 in Gault&Millau, 2 Michelin-bestekjes

Het restaurant: De naam van het restaurant is een knipoog naar de naam van chef Bart Tastenhoye, als een referentie naar waar het in de gastronomie om draait: smaak. De uitstraling van dit huiselijke restaurant in hartje Leuven kan nog het best omschreven worden als bohémien chic. De klassiek geschoolde chef geeft een jonge, soms exuberante invulling aan die klassieke keuken, maar de occasionele hocus pocus in zijn gerechten is nooit gratuit.

Takeaway: Voor zijn wekelijkse driegangenafhaalmenu kookt Bart Tastenhoye zoals hij dat thuis voor zijn gezin doet. Dus eerder dagelijkse kost, comfort food, zonder te veel tierelantijntjes zodat je er niet te veel werk aan hebt om de gerechten op tafel te brengen. Alles uit het menu is ook afzonderlijk verkrijgbaar. Sommelier Jeroen Schell voorziet ook een cocktail, mocktail en aangepaste wijnen bij het menu.

Prijsklasse: € 60 voor een driegangenmenu, hoofdgerecht € 30, aperitief € 15, aangepaste wijn € 18 per fles of degustatiepakket van 3 wijnen voor € 90.

Hoe bestellen: Via de website. Takeaway is beschikbaar van woensdag tot en met zaterdag.

 

Afhalen in West-Vlaanderen

Il Trionfo, Knokke

Niveau: 15,5/20 in Gault&Millau, 3 Michelin-bestekjes

Het restaurant: Dit elegante Italiaans restaurant is een echt familiebedrijf, rond chef Gusti Pungitore en z’n vader Antonio als maître. Op de kaart van het ‘Italiaans Restaurant van het Jaar 2015’ vinden we klassiekers (vitello tonato, tagliata fiorentina, ossobuco della nonna…) maar dan gebracht met veel verfijning én respect voor authenticiteit. De chef werkt graag met truffel, die, net als alle andere ingrediënten, het di origine protetta-label dragen.

Takeaway: Wekelijks is er een nieuwe kaart en een viergangenmenu, te raadplegen via Facebook. Il Trionfo wil in z’n takeaway-concept zo veel mogelijk het restaurantgevoel tot bij je thuis brengen. Dat betekent dat alle gerechten à la minute bereid worden, nadat je ze telefonisch besteld hebt – alsof je in het restaurant net je keuze aan de maître hebt doorgegeven. De chef geeft je aan de telefoon een indicatie wanneer het klaar is. Op die manier zijn je gerechten krakend vers, wat toch een heel andere smaakbeleving geeft dan wanneer een gerecht al in de voormiddag bereid, versneden en gedresseerd is, om pas ’s avonds te worden gegeten.

Prijsklasse: Viergangenmenu € 59, voorgerechten € 18, truffelvoorgerechten € 30, pasta’s € 20, hoofdgerechten € 35.

Hoe bestellen: Telefonisch op 050/60 40 80. Geen takeaway op dinsdag en woensdag.

De Jonkman, Brugge

Niveau: 18/20 in Gault&Millau, 2 Michelin-sterren

Het restaurant: Chef Filip Claeys is dé pionier van de North Sea Chefs, een collectief van chefs die zich engageren voor een duurzaam visbeleid. Dit betekent onder meer dat ze uitsluitend werken met niet-bedreigde noordzeevis die op een ecologisch verantwoorde manier gevangen is en dat ze ook ‘bijvangst’ op het menu zetten: commercieel weinig interessante vissen die bij het vissen op zogenaamde ‘edele’ vissoorten mee in de netten zijn beland en anders worden weggegooid. Bij dat duurzaam omgaan met vissen hoort ook een ‘no waste’-filosofie: van één bepaalde vis zal hij álles gebruiken, in verschillende bereidingen. Diezelfde filosofie hanteert hij ook voor vlees en groenten. Ook daar kiest hij voor lokale producenten en kwekers met respect voor product en natuur.

Takeaway: Voor zijn De Jonkman@home-concept slaat chef Claeys een andere weg in dan in zijn tweesterrenzaak: geen pure gastronomie, maar een eenvoudige, warme keuken zoals hij die in het weekend voor zijn eigen gezin bereidt. Zondagskost, met andere woorden, maar dan gebracht met de kunde van een absolute topchef. Het is eten wat de pot schaft: er is slechts één voor- en hoofdgerecht en één dessert, die wel elk afzonderlijk kunnen gekozen worden.

Prijsklasse: Voorgerecht ong. € 10, hoofdgerecht ong. € 20.

Hoe bestellen: Via de website, bestellen mogelijk tot en met woensdagochtend 8u, afhalen vrijdag tussen 17 en 19u.

 

Afhalen in Oost-Vlaanderen

Hof ten Damme, Beveren

Niveau: Niet gequoteerd.

Het restaurant: Hof ten Damme is eigenlijk een feestzaal in een prachtig gerestaureerde zeventiende-eeuwse heerlijkheid, gerund door topchef Rudi Van Beylen, z’n vrouw Dominique en dochter Maxime. Van Beylen leerde het vak bij Franse en Spaanse topchefs, waaronder Ferran en Albert Adrià van het legendarische elBulli. Tijdens de eerste lockdown stortte het familiebedrijf zich met veel succes op takeaway.

Takeaway: Als organisator van feesten is de familie Van Beylen van veel culinaire markten thuis – zij verzorgen immers diners naar ieders beurs en smaak. Dat vertaalt zich in een zeer uitgebreid aanbod in verschillende categorieën: ‘Feel Good’ (denk aan een luxueuze vol-au-vent en pasta’s), ‘Fit & Healthy’ (vegetarische gerechten, keto, glutenvrij etc), ‘Fine Dining’ en ‘Family & Friends’ (sharing). Bij afhaling krijg je niet alleen instructies om op te warmen, maar ook een uiterst verzorgde en complete technische fiche.

Prijsklasse: Afzonderlijke gerechten van € 15 tot € 30.

Hoe bestellen: Via de website. Bestellen doe je van maandag tot donderdag; afhaling óf levering kan op vrijdag, zaterdag en zondag.

Vrijmoed, Gent

Niveau: 17/20 in Gault&Millau, 2 Michelin-sterren

Het restaurant: Michaël Vrijmoed is een van de jongste tweesterrenchefs in ons land. Hij werd gevormd door twee van Belgiës allerbeste koks, Guy Van Cauteren en Peter Goossens. In 2013 startte hij zijn eigen restaurant, in een stijlvol herenhuis in hartje Gent. Hij staat voor een dynamische, hedendaagse keuken met moderne en traditionele technieken – denk aan fermentatie – en exotische verwijzingen. Groenten krijgen een hoofdrol in zijn bereidingen. Zelfs de meest rabiate vleeseter zal bij het speciale groentenmenu z’n vleesje niet missen.

Takeaway: Enkel op vrijdag en zaterdag. Je hebt de keuze tussen twee menu’s, het Vrijmoed-menu en het Puur Groenten-menu – volledig vegetarisch, met andere woorden. Let wel, je moet voor alle tafelgenoten hetzelfde menu kiezen. Beide zijn vijfgangenmenu’s, die je kunt uitbreiden met amuses en extra’s (voornamelijk friandises voor bij de koffie) en aangepaste wijnen. De rekening loopt zo wel op, maar je krijgt dan wel twee sterren op je bord!

Prijsklasse: € 90 voor het Vrijmoed-menu (€ 115 met extra’s en amuses), € 85 voor het Puur Groenten-menu (€ 110 met extra’s en amuses).

Hoe bestellen: Via info@vrijmoed.be. Afhalen tussen 17u en 18u30.

 

Afhalen in Antwerpen

Dôme (en Dôme sur Mer), Antwerpen

Niveau: 16/20 in Gault&Millau (13,5/20 Dôme sur Mer) , 1 Michelin-ster

Het restaurant: Gelegen op vijf minuten wandelen van de iconische Cogels-Osylei, ademt dit negentiende-eeuwse pand met z’n monumentale koepel en prachtige mozaïekvloer dezelfde eclectische grandeur uit als de mooiste wijk van heel Antwerpen. Ooit was hier een politiekantoor gevestigd, een tweedehandskledingzaak, een tearoom… Maar een vijftiental jaar geleden startten de Franse topchef Julien Burlat en z’n Antwerpse vrouw hier een restaurant, en in 2017 nam zijn landgenoot Frédéric Chabbert over. Die had slechts één jaar nodig om de ster van Burlat te heroveren. Chabbert staat voor een klassieke Franse keuken, met gebruik van haast vergeten technieken en hier en daar Aziatische verwijzingen naar z’n globetrottersverleden.

Takeaway: Dôme start z’n takeaway op 30 oktober. Het wordt een beperkt, wekelijks veranderend aanbod met één voor- en één hoofdgerecht en een dessert, alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. De keuze valt op vereenvoudigde signatuurgerechten, zodat je er thuis niet veel werk aan hebt om de borden af te werken en je niet achterblijft met een volle vuilniszak aan lege potjes. Het takeaway-aanbod van zusterrestaurant Dôme sur Mer is iets uitgebreider. Je hebt de keuze tussen een achttal voorgerechten, drie zeevruchtenschotels en één vishoofdgerecht. De zeevruchtenschotels zijn uit te breiden tot driegangenmenu. Het menu is te raadplegen via de website.

Prijsklasse: Dôme: voorgerecht € 20, hoofdgerecht ong. € 30, dessert ong. € 10. Dôme sur Mer: voorgerechten € 10-20 (€ 44 voor kaviaar), zeevruchtenschotels € 42-72, menu’s € 66-92.

Hoe bestellen: Telefonisch op 03/281 74 33 of via takeaway@domeweb.be. Afhalen na 18u.

Eyckerhof, Bornem

Niveau: 16/20 in Gault&Millau, 1 Michelin-ster

Het restaurant: Al meer dan dertig jaar het gastronomische paradepaardje van Klein-Brabant, in een prachtige groene omgeving. Chef Ferdy Debecker was ooit de laatste Belgische medaillewinnaar van de meest prestigieuze gastronomische competitie ter wereld, de Bocuse d’Or. Hij staat voor een moderne invulling van de Franse keuken, maar dan zonder zich te buiten te gaan in technische spielerei.

Takeaway: Je hebt de keuze tussen enerzijds een wekelijks wisselend menu met een koud voorgerecht, een tussengerecht met vis, een hoofdgerecht met vlees en een dessert, en anderzijds  enkele klassieke à-la-cartegerechten. Dat zijn dan echte Eyckerhof-signatuurgerechten met kreeft, fazant, een terrine van ganzenlever… Check het aanbod op de Facebook-pagina of de website.

Prijsklasse: € 59 voor het viergangenmenu, ong. € 25 voor de klassiekers.

Hoe bestellen: Daags voordien via ann@eyckerhof.be of 03/889 07 18. Afhalen tussen 17 en 18u30. Van woensdag tot en met zondag.

 

Afhalen in Limburg

La Botte en Peppe’s, Genk

Niveau: 15,5/20 (La Botte) en 13/20 (Peppe’s) in Gault&Millau

De restaurants: Peppe’s en La Botte zijn de twee kanten van de gastronomische medaille van chef Pepe en maître Gaspare Giacomazza, beiden bekend van Njam! La Botte is de gastronomische poot, Peppe’s een eerder laagdrempelige en trendy trattoria en een daaraan verbonden foodstore waar je authentieke producten en gerechten uit de Siciliaanse keuken kunt kopen. Van olijfolie over zongedroogde tomaatjes en artisanale kazen tot heerlijke pizza’s en klassiekers als vitello tonato en ossobuco.

Takeaway: Op het ogenblik dat we dit posten, is het takeaway-concept van La Botte nog niet tot in detail uitgewerkt. Dat van Peppe’s wel. Logisch, want van een foodstore waar versbereide gerechten verkocht worden naar takeaway is maar een kleine stap. Het aanbod bevat een voorgerecht, pasta, hoofdgerecht en dessert en een wekelijks wisselend driegangenmenu voor twee personen, mét een fles wijn.

Prijsklasse: € 59,50 voor het Peppe’s menu voor 2 personen. Suggesties volgens dagprijs.

Hoe bestellen: Via de website, daags tevoren voor 18u. Delivery is ook mogelijk.

Hostellerie Vivendum, Dilsen Stokkem

Niveau: 16/20 in Gault&Millau, 1 Michelin-ster

Het restaurant: Een prachtig hotel-restaurant in een achttiende-eeuwse kapelaanswoning, mooi tussen het groen. Het terras behoort tot de mooiste van België, maar daar kun je nu helaas niet van genieten. Alex Clevers is een klassiek geschoolde chef die er perfect in slaagt z’n liefde voor de Thaise keuken te verzoenen met onze eigen gastronomische tradities en lokale producten en dat in een ‘less is more’-filosofie.

Takeaway: Vanaf komende zaterdag, een viergangenmenu met huisgebakken brood en twee friandises voor bij de koffie. Op het moment dat we dit posten, is het eerste menu nog niet bekendgemaakt. Hou de Facebook-pagina in de gaten!

Prijsklasse: € 65 per persoon.

Hoe bestellen: Telefonisch op 089/57 28 60 of via info@restaurant-vivendum.com.

 

En om te drinken…

Belroy’s, Antwerpen

Cocktailbar: Een vijftal jaar geleden startten Ben Belmans en Dieter Van Roy, twee van de meest gerespecteerde mixologisten in ons land, hun eerste cocktailbar, Belroy’s Bijou, op het Antwerpse Zuid. Vorige lente kwam er een tweede bij, Belroy’s MAS op het Eilandje. Hun specialiteit zijn zogenaamde bottle aged cocktails: cocktails die ze in grote hoeveelheden maken om dan enkele weken te laten ‘rijpen’ en vervolgens te bottelen voor een kant-en-klare bediening. Daardoor mis je weliswaar de beleving van de barman die je cocktail à la minute bereidt, maar doordat de doseringen dankzij de grote hoeveelheden veel nauwkeuriger zijn en de ingrediënten door de ‘rijping’ maximaal op elkaar kunnen inwerken, is de smaak superieur.

Takeaway: Van cocktails vooraf bereiden naar ze individueel (sous vide) verpakken en versturen is maar een kleine stap. In de speciale webshop van Belroy’s at home heb je de keuze tussen de meest gevraagde cocktails – klassiekers als een Aviator maar ook eigen creaties zoals de Hipster’s Delight.

Prijsklasse: € 6,5 à € 12

Hoe bestellen: Via de website. Maximaal twee dagen later worden de cocktails bij je thuis geleverd.

Vorig artikelWat maakt een winterband goed?
Volgend artikelZweeds Lapland in de herfst: 5 redenen om te gaan