48u in Oslo, de coolste Scandinaviër

2683
tips OsloOperahuis © Karl Bruninx

Vergeet Kopenhagen of Stockholm, Oslo is de coolste Scandinaviër van het moment. De stad lijkt zich voortdurend te heruitvinden en mixt grensverleggende architectuur met een relaxte vibe. 48 uren die gegarandeerd naar meer smaken.

Dag 1

 

10u – Inchecken in het Amerikalinjen

Arriveren in Oslo is een eitje. Vanuit de luchthaven neem je de trein naar het centrum, en daar duikt meteen het roemrijke Amerikalinjen op. Dit gloednieuwe boetiekhotel huist in het voormalige hoofdkwartier van cruisemaatschappij Norwegian America Line en grossiert in grandeur. De kamers zijn ruim en luxueus en in de badkamer vind je verzorgingsproducten van Sprekenhus. Ontbijten, lunchen of een koffie drinken doe je in Atlas, maar je vindt hier ook een cocktailbar, Pier 42, en een club. Of een fijne plek om thuis te komen.

12u – Oslo Fjord verkennen

De fjord die Oslo omzoomt, wacht net om de hoek. Kuier wat langs de kade en installeer je in Salt. Een hippe verzamelplek van food containers. Op het menu: soul food. Want, ‘your body is not a temple, it’s an amusement park’. Siësta in de hangmat of even opwarmen in de sauna?

14u – Niet te missen: het Operahuis

De opvallende constructie van het Operahuis van Italiaans marmer en wit graniet heeft ijsbergallures en een immens hellend dak dat uitnodigt om erop te flaneren of zelfs te skaten. Je moet het zien om het te geloven. Het symboliseert perfect hoe de Noren in het leven staan. Hier geen betutteling. Piep ook eens binnen, net zo indrukwekkend.

15u – Baden in de stad

De Noren houden van hun fjorden. Overal is zwemmen toegestaan en tal van ingebouwde ladders helpen je vlotjes het water in. De leukste zwemspot is ongetwijfeld Sørenga, het gratis buitenzwembad in de fjord. Het is dagelijks open van 6 tot 22 uur en de plek waar heel Oslo verzamelt. Alfamannetjes komen baantjes trekken, mama’s laten hun kroost ploeteren in een ondiep kinderbad en rusten ondertussen uit op een van de vele ingebouwde ligbanken. Zo relax kan een hoofdstad zijn.

17u – Architectuur spotten

Er wordt aan een razend tempo gebouwd. Compleet nieuwe wijken hertekenen de skyline, alsof de stad zichzelf van binnenuit vernieuwt met ingenieuze kluwens die wonen en werken combineren. Barcode, schuin tegenover het Operahuis, is een van die paradepaardjes. Twaalf unieke wolkenkrabbers die samen een barcode vormen. Goed voor vierhonderd appartementen en genoeg burelen om tienduizend werknemers te ontvangen. Een soort mini-Manhattan, met een bijzonder plein dat strakke meetkundige figuren met wilde bloemenperken combineert.

19u – Apero’clock

De internationaal geprezen cocktailbar Himkok is een goed verborgen instituut. Even zoeken, maar eens binnen wil je niet meer weg, want je lijkt wel in het New York uit de jaren 50 verzeild.

20u – Dinner with a view

Bovenop viersterrenhotel The Hub wacht restaurant Norda, dat over zijn eigen daktuin beschikt. Je eet hier niet alleen voortreffelijk, je krijgt ook een bijzonder mooi panorama over Oslo geserveerd. Op het menu lokale ingrediënten met een verfijnde touch.

Dag 2

 

10u – Fietsen langs de Havenpromenade

Wie Oslo wil vatten, waagt zich aan de Havenpromenade, die negen kilometer lang de contouren van de fjord volgt. Je downloadt de fietsapp Oslo City Bike, springt op een stadfiets en volgt het water en de knaloranje containers. Zo passeer je vissers, de vismijn, ferry’s tegenover het robuuste stadhuis om uiteindelijk aan de fotogenieke Aker Brygge te arriveren. Tot in de jaren 80 een scheepswerf, nu het iconische herkenningspunt van Oslo. Een metersbrede, houten kade met foodtrucks, terrastrappen en genoeg aperokrukken en picknickbanken om heel Oslo te bedienen.

11u30 – Trendy Tjuvholmen

Tal van bruggetjes brengen je naar Tjuvholmen, die andere piepjonge trendy stadswijk. Een 3D-puzzel opgetrokken door wel twintig verschillende architecten. Geen auto’s, die staan ondergronds, wel een eigen stadsstrand en het opvallende Astrup Fearnley Museet. Dit vederlichte privémuseum, een creatie van Renzo Piano, focust op eigentijdse kunst en herbergt werk van Francis Bacon, Nan Goldin en Damien Hirst. Met een eigen café, palend aan dat strand, en een dakterras.

13u – Tijd voor zalm

Lekker eten én bijleren over Noorwegens topexportproduct? Het kan in The Salmon, handig gelegen op die Havenpromenade. Je eet hier kraakverse vis en komt alles te weten over de zalmen die in Noorwegen gekweekt worden. Of weet wat je eet.

14u30 – Slenteren langs de Akerselva

De Akerselva, de rivier die Oslo van noord naar zuid doorkruist, brengt je naar Grünerløkka, een wijk die volop beweegt. Hier amper auto’s, wel skaters, fietsers en e-steps. En een resem fijne boetiekjes zoals Dapper (hebbedingen voor heren), Kollekted (design) en Luck (mode en wonen). Pauzeren doe je in de espressobar van Tim Wendelboe, een van ’s werelds beste barista’s. Geen sjofel interieur, wel een chique vintage plek met Mad Men-vibes.

16u30 – Vulkan, bijzonder stadsproject

Slinger je verder langs de rivier, dan beland je als vanzelf in Vulkan, nog zo’n ecologisch en vernieuwend stadsproject. Ooit een verpauperde industriële ruïne, vandaag een felgroene rubiks kubus die wonen, leven, werken en cultuur moeiteloos met elkaar verweeft.

18u – Walhalla

De Mathallen zijn het kloppende hart van Vulkan. Deze grote hal herbergt tal van eettentjes en is de plek om champagne te drinken, sashimi te delen en je nog maar eens af te vragen waarom je Oslo in godsnaam niet eerder ontdekte. Mag het wat meer zijn, ga dan dineren met één ster bij Kontrast. De Zweedse chef Mikael Svensson werkt met lokale boeren en telers en laat niets verloren gaan. Zijn signatuurgerecht is mergpijpijs met gepekelde rabarber en bessengranité.

Oslo praktisch

Erheen Onder meer Brussels Airlines garandeert een dagelijkse verbinding met Oslo.

Overnachten Het gloednieuwe boetiekhotel Amerikalinjen huist in het voormalige hoofdkwartier van cruisemaatschappij Norwegian America Line.

Ter plaatse De Flytoget Airport Express Train brengt je snel en frequent naar Oslo Centraal Station.

Munteenheid Noorse kroon

Documenten & roaming Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar behoort wel tot de Schengenzone. Je hebt dus geen internationaal paspoort nodig en je betaalt geen extra roamingkosten.

Toeristische info visitoslo.com

Vorig artikel5 tips om startproblemen te voorkomen
Volgend artikelLichte stijging aantal ski-ongevallen tijdens de kerstvakantie