Ellen van den Bouwhuysen

Dat het tijdens de vlucht extreem koud of warm kan worden in het bagageruim, is een fabeltje. De temperatuur is er hooguit een paar graden lager dan bij de passagiers.

Moeten we verhalen over brand in het bagageruim geloven?

Piloot Laurens: “Als dat gebeurt – wat heel uitzonderlijk is – komt dat niet door de temperatuur, maar door wat mensen in hun bagage stoppen. Beschadigde batterijen bijvoorbeeld kunnen ontvlambare gassen vrijlaten die voor oververhitting zorgen. Er is dan ook een goede reden waarom bepaalde items verboden zijn in de ruimbagage. Gelukkig hebben we camera’s en blussystemen aan boord die we vanop afstand kunnen bedienen, zodat we indien nodig snel kunnen ingrijpen.”

Wat met huisdieren in het bagageruim?

“Grotere dieren reizen vaak mee in een apart compartiment van de laadruimte, waar de temperatuur en de luchtdruk extra comfortabel zijn. Ze zullen het tijdens de vlucht dus nooit onaangenaam koud of warm hebben. Hetzelfde geldt trouwens voor al het lekkers dat je meeneemt in je valies: de temperatuur zal nooit zo extreem zijn dat etenswaren smelten of bevriezen. Dat de cider of de kaas die je op reis kocht niet hetzelfde smaakt thuis, heeft niet zozeer met de temperatuur in het vliegtuig te maken, maar wel met het feit dat alles lekkerder is als je op vakantie bent!”

Lees ook

Wat gebeurt er precies met je bagage na de check-in?

Handbagage in het vliegtuig: wat mag wel en niet?

Slim inpakken in 9 tips

Reizen met je hond of kat: dit zegt de wetgeving

Vraag aan de piloot

 

 

Laurens Caen (28) is al zeven jaar piloot. Hij vliegt voor Brussels Airlines met een Airbus 320. Inmiddels is hij ook instructeur op de simulator. Wat wilde jij al altijd weten van de piloot? Stel je vraag hieronder!

Vorig artikel10x betaalbaar logeren in Berlijn (zonder aan luxe in te boeten)
Volgend artikelDe Morris FG/S200, Brits maatwerk voor smalle steegjes