skigebied

VAB verwacht vrijdag een vroege avondspits en op zaterdag files op lokale wegen richting skigebieden.

Vrijdag 21 december begint in België de kerstvakantie. Een groot deel Belgen trekt naar het buitenland voor de zon, sneeuw of een stedentrip. In eigen land zal de avondspits op vrijdag 21 december vroeger op gang komen (al rond 14u) en verwacht VAB zaterdag 22 december ook files richting de skigebieden. Ook in Duitsland belooft vrijdag een drukke dag te worden op de wegen richting zuiden. Wie dit weekend op wintersport vertrekt, moet ook rekening houden met moeilijke rijomstandigheden richting skigebieden in Frankrijk en Oostenrijk, aangezien er winterse weersomstandigheden voorspeld worden. Het drukke verkeer zal zich voornamelijk situeren op de smalle toegangswegen richting de skigebieden. Wie richting sneeuw trekt moet zich goed voorbereiden.

België

In eigen land verwacht VAB dat de avondspits op vrijdag 21 december, aan de start van de kerstvakantie, vroeger op gang zal komen en ook langer zal aanhouden. Ook op zaterdag 22/12 en zaterdag 29/12 verwacht VAB druk verkeer richting het zuiden.

Duitsland

Ook in Duitsland begint dit weekend de kerstvakantie op vele plaatsen, in sommige delen van het land zelfs al op donderdag en vrijdag. VAB verwacht al vanaf donderdagmiddag 20 december druk verkeer op de wegen vanuit de grote steden richting skigebieden. Vooral op vrijdag 21 december wordt het daar tussen 15u en 19u zeer druk op de wegen richting het zuiden en de skigebieden. Ook op tweede kerstdag, 26 december, is er traditiegetrouw veel verkeer onderweg naar wintersportgebieden. De grootste kans op file is er op volgende knelpunten:

 • A3/A9 Frankfurt – Nürnberg – München
 • A5 Karlsruhe – Bazel
 • A7 Würzburg – Ulm – Füssen
 • A8 Karlsruhe – München – Salzburg
 • A99 ring rond München

Bovendien moeten terugkerende vakantiegangers ook nog steeds rekening houden met grenscontroles tussen Oostenrijk en Duitsland bij op de A1 Wenen – Salzburg bij Walserberg (Salzburg) en op de A12 Innsbruck – Kufstein bij Kiefersfelden. Hier moet je rekening houden met vertragingen die kunnen oplopen tot een uur.

Oostenrijk

In Oostenrijk wordt het druk richting skigebieden op zaterdag 22 december. Het terugkerend verkeer moet met vertragingen rekening houden op zaterdagen 29 december en 5 januari (en dan vooral aan de grenscontrole met Duitsland). Het wordt vooral druk op de wegen richting skigebieden in Vorarlberg, Salzburgerland en Tirol:

 • A10 Salzburg – Villach
 • A12 richting Innsbruck (grensovergangen met Duitsland)
 • A14 Bregenz-Bludenz
 • B179 de Fernpassroute (grenstunnel bij Füssen en Lermoosertunnel)

Wie naar Oostenrijk gaat heeft ook een wegenvignet nodig. Dat kun je bij VAB bestellen.

Zwitserland

Hier zal het vooral druk zijn op zaterdag 21 en 29 december, wanneer er veel wintersporters onderweg zullen zijn. Het terugkerend verkeer moet rekening houden met vertragingen op zaterdag 5 én zondag 6 januari. De belangrijkste knelpunten:

 • A2 Bazel – Chiasso bij de Gotthardtunnel aan beide kanten en ook aan de grensovergang met Italië bij Chiasso
 • A1/A3 bij Zürich
 • A1/A9 bij Lausanne

Wie naar Zwitserland gaat heeft ook een wegenvignet nodig. Dat kun je bij VAB bestellen.

Frankrijk

In Frankrijk verwacht VAB niet alleen druk verkeer op vrijdag 21 december (vooral in de regio rond Parijs tussen 15u en 22u), maar vooral op zaterdag 22 en zaterdag 29 december op de wegen naar de wintersportgebieden. Daar komt nog bij dat reizigers onderweg mogelijk op acties van gele hesjes stuiten. Zo werden afgelopen weekend nog enkele belangrijke snelwegen geblokkeerd door actievoerders. Het drukste verkeer verwacht VAB op deze twee zaterdagen in de Alpenregio tussen 9u en 14u. Vooral op de laatste kilometers richting de wintersportplaatsen (bergwegen) loopt de reistijd vaak flink op. Terugkerend verkeer mag drukte verwachten op zaterdag 29 december en 5 januari. De knelpunten zijn vooral de lokale wegen richting wintersportgebieden in de Alpen:

 • A6 Parijs – Lyon
 • A40 Mâcon – Chamonix
 • A43 Lyon – Chambéry

 

Lees ook

Vertrek goed voorbereid op wintersportvakantie.

Tips om skiongevallen te voorkomen.

Heerlijk skiën in Oost-Tirol.

4 skibestemmingen in Slovenië.

Vorig artikelIn Vervoering: Ford Capri
Volgend artikelCarpoolen? Da’s super simpel!