Scheldeland© Karl Bruninx

In het Scheldeland moet je de fiets op en dolen langs die kronkelende rivieren en doorheen dat ongerepte groen om de échte schoonheid te vinden. Deze 9 tips zetten je op de goede weg!

1. De Paling fietsroute (Temse)

Dit circuit van 40 km doorkruist het Scheldeland en serveert een resem palingsuggesties op het parcours. Goed voor heel wat watergekronkel, uitgestrekte natuurgebieden en eindeloze jaagpaden, met hier en daar een eeuwenoud veerpont die dat rustgevende landschap doorklieft. Je hoeft je ogen dus niet eens dicht te knijpen om je in Zweden te wanen. Of met de fiets van de ene naar de andere oever hoppen.

Tip: Op www.scheldeland.be kun je de fietsroute gemakkelijk downloaden en krijg je nog veel meer tips geserveerd.

 

2. Kasteel Wissekerke (Bazel)

Dit kasteel stond jarenlang te verkommeren tot 2 getalenteerde broers in 1990 aan het renoveren sloegen. In 2022, na meer dan 30 jaar liefde en vakmanschap, opende Kasteel Wissekerke opnieuw zijn deuren. En elke vierkante centimeter werd met veel geduld aangepakt. Dit is een parel mét een boeiende geschiedenis. Je piept in het kasteel van de familie Vilain XIIII, een adellijke familie die doorheen de geschiedenis altijd op de eerste rij stond. Koningen komen en gaan, de familie Vilain XIIII blijft bestaan. Burggravin Zoé de Feltz, de voormalige bewoonster, loodst je door die histories. Door haar ogen beleef je het ontstaan van België en haar vriendschap met Napoleon. Wondermooi én met een interessant verhaal. Niet te missen!

 

3. Zuurdesembrood kopen (Baasrode)

Hobby’s durven al eens uit de hand te lopen. Daar weet Rik alles over. Dit verhaal begon in zijn garage, ondertussen heeft hij een eigen bakkerij in het centrum van Baasrode, waar je allerlei zuurdesembroden, maar ook pistache swirls, focaccia en speculaaskoekjes inslaat. Brood kopen bij de Baasroodse Zuurdesembakkerij dus.

Scheepwerfstraat, Baasrode

 

4. Scheepswerven bezoeken (Baasrode)

Dit scheepvaartmuseum groepeert drie voormalige scheepswerven in het Scheldeland. En de werkhuizen werden van de ene op de andere dag gesloten, waardoor je terugkeert in de tijd. Zodra de deur open zwiert, waait de metaalgeur je tegemoet. Te vinden op de Paling fietsroute.

 

5. Lunch with a view (Hamme)

Op zonnige dagen installeer je je op het dakterras van Taverne Driegoten om te genieten van het panoramische Scheldezicht, terwijl kinderen zich uitleven in de speeltuin. En ondanks deze bevoorrechte locatie wordt hier écht moeite gedaan. Smakelijke, verzorgde gerechten dus.

6. Apéro met Zuid-Afrikaanse slag (Dendermonde)

Op het terras, binnen of op het zalige koertje, bij Zeta is het altijd instant gezellig. Hier kom je lunchen of wijnen met hapjes, fonkelwijn en cocktails. Een plek om te blijven plakken.

 

7. Bezinnen en shoppen in Dendermonde

Zet koers naar Dendermonde. Uiteraard moet je eerst even verstillen in het Begijnhof om daarna heerlijk te shoppen. In de fijne concept store Mon Ciel tik je het Belgische Ray op de kop, maar ontdek je ook zepen van Wondr, grappige deurmatten en designspullen van Hay. Cadeautjes voor jezelf en je huis dus. Maggy is ongetwijfeld de mooiste boetiek van de stad. Deze multimerkenshop beslaat 350 m² en is sinds jaar en dag een instituut. Goed voor klinkende namen als Essentiel, Iro, Alix, Gigue, Munthe en zoveel meer.

 

8. Dineren op de Grote Markt (Dendermonde)

Alleen in een provinciestad kun je nog uitstekend eten op de Grote Markt en ten volle genieten van die bevoorrechte plek. Opgepast, de porties bij Barley’s zijn meer dan stevig en alles is lekker dus eet je sowieso te veel.

 

9. Goed logeren in het Scheldeland (Baasrode)

De comfortabele B&B Casa Cava in Baasrode pakt uit met een uitgestrekte tuin die grenst aan weides met huppelende koeien. De kamers zijn ruim en eigentijds, je kunt ter plekke e-bikes huren en in geen tijd sluit je aan op het knooppuntennetwerk of zet je koers naar Dendermonde.

Vorig artikelBaskenland, van de stad naar het strand
Volgend artikelGetest: de nieuwe Toyota Prius